Az ország egyik legnagyobb naperőművét Halasra tervezik
Gazdaság

Az ország egyik legnagyobb naperőművét Halasra tervezik

Egy budapesti gazdasági társaság kereste fel a halasi önkormányzatot, hogy egy új, közel 50 megawatt névleges kapacitású naperőművet épít a város külterületén. A képviselő-testület csütörtökön délután tárgyalt erről és kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a kérdéses ingatlanokat. A tervezett beruházás egyike lenne Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb napenergiát hasznosító létesítményeinek.


Egy alacsony minőségű mezőgazdasági területen tervezi felépíteni az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb naperőművét egy budapesti vállalkozás. A várost keresték meg az elképzelésükkel, a jelentkezésükből az is kiderült, hogy a kiszemelt 99 hektáros terület Kiskunhalason kívül, a Keceli út mellett van. A napelemsorokat betonozást nem igénylő, cölöpös vagy földcsavaros technológiával állítanák fel. A termelődő elektromos áram vezetése az erőmű területén föld alatt történne, így a föld felszínén kizárólag a panelek és a hozzájuk csatlakozó inverterek lennének láthatóak.

A gazdasági társaság szerint a tervezett naperőmű a várható 30 éves működési ideje alatt jelentős mértékben hozzájárulna a település adóbevételeihez és ipari fejlődéséhez. A beruházás az építési és üzemeltetési szakaszaiban közvetlen és közvetett módon is új munkahelyeket tud biztosítani a településen élőknek. A lehetőségről tárgyalt csütörtökön délután a képviselő-testület is. Az induláshoz szükség volt arra a döntésre, amely szerint az ingatlant kiemelt fejlesztési területté nyilvánítják. A határozat megszületett, a tanácskozáson elhangzott az is, hogy a város üzemeltetésében lévő naperőmű park nagyságának és teljesítményének is százszorosa lesz a tervezett létesítmény.