(►) „Kevesen hitték, hogy a megcsonkított Magyarország életben marad
Közélet

(►) „Kevesen hitték, hogy a megcsonkított Magyarország életben marad"

1920. június 4-én írták alá a minden magyar ember számára fájdalmas trianoni békediktátumot. Erre a szomorú eseményre és annak komoly következményeiről emlékeztek meg ma délután a kiskunhalasi Országzászlónál.

Pontban délután fél ötkor kondult meg a református templom harangja, majd a Halas Concert Band tagjainak közreműködésével énekelték el a jelenlévők a Himnuszt.

Ezt követően a Konok Kunok Motoros Klub tagjai járműveik hangját hallatva rótták le tiszteletüket.

Emlékezőbeszédet Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke mondott.

- Annak, hogy én ma itt, Kiskunhalason mondom el a beszédemet, egy nagyon fontos oka van. Bács-Kiskun megyében, ahol 119 település van, számomra az itteni Országzászló a legszebb. Szerintem ebben az országban nincs olyan ember, aki ne tudná, délután fél 5-kor miért szóltak a harangok. Ez a száz évvel ezelőtt aláírt diktátum egy sorsfordító esemény volt. Elég néhány településnevet felsorolunk (Pozsony, Kassa, Nagyszalonta, Kolozsvár, Nándorfehérvár vagy Szabadka) vagy megemlítenünk azt a 3000 kis falucskát, amik idegen országokhoz kerültek, hogy megértsük, milyen veszteség érte hazánkat. Száz évvel ezelőtt nagyon kevesen hitték, hogy ez a megcsonkított Magyarország életben marad. De megtörtént a csoda, hiszen ez az ország az elmúlt évszázadban gazdaságilag is lelkileg is helyre állt – mondta Rideg László.

Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület tagjai kimondottan erre a napra szerkesztettek egy versekből, novellarészletekből álló emlékezőműsort. Az egyesületi tagok minden produkcióját tapssal jutalmazták a jelenlévők.

A 100 évvel ezelőtti események emlékére mécseseket, koszorúkat helyeztek el a halasiak az Országzászlónál. Az első koszorút Rideg László közgyűlési elnök, Fülöp Róbert polgármester, Kuris István László és Szűcs Csaba alpolgármester, valamint dr. Rékasi Cecília aljegyző helyezte el.

A megemlékezés végén a Halas Concert Band közreműködésével énekelték el az emlékezők a Székely Himnuszt. További részletek a Halas Televízió pénteken 19 órakor kezdődő Híradójában.