A cseresznyeszezon vége, a dinnye kezdete
Közélet

A cseresznyeszezon vége, a dinnye kezdete

Változik a gyümölcskínálat. A cseresznyéből az utolsókat, a dinnyéből az elsőket szedik a hazai termelők. A barackszezon viszont elmarad, hiszen alig termett ebből a gyümölcsből. Mindez a halasi piacon is tapasztalható.

- A szombati piacra talán még hozunk, de utána már nem valószínű – mondta Ádám Ferenc, jánoshalmi őstermelő a cseresznyéről. Aki kedveli ezt a gyümölcsöt, annak még most kell bevásárolnia, hiszen már az utolsó szedések vannak a gyümölcsösökben, vagyis véget ér a cseresznyeszezon. A meggy most tart a felénél, ezután a barack dömpingje jönne, de ez elmarad, mivel alig termett belőle. Több termelő is panaszkodott arról, hogy tavasszal elfagyott a barack, így csak elvétve van gyümölcs a fákon.

Ilyenkor nyáron sok kosárba kerül gyümölcs. Krakovszky István is bevásárolt belőle a piacon. Ő a távoli Ausztráliában, Sydney-ben él. Mint mondta: amikor évente Halasra látogat, mindig kimegy a piacra, nem tud ellenállni a hazai ízeknek. Tóth Ferenc facsemete termelő szerint a jó egészséghez elengedhetetlen a sok gyümölcs fogyasztása. Mindig igyekszik megbízható hazai termelőktől beszerezni a gyümölcsöt, ami máshonnan, vagy külföldről érkezik, azt pedig alaposan megmossa és meghámozza, hiszen nem tudni milyen vegyszerekkel permetezték az árut.

Mézédes magyar – egyre több árusnál van kint ez a felirat a görög- és sárgadinnyék előtt, ami azt hirdeti, hogy indul a kedvelt gyümölcs szezonja. Most még szinte az első szedésekből érkeznek a szállítmányok. A dinnyetermés egyelőre jónak ígérkezik, de még ebbe is beleszólhat az időjárás, ha túl nagy forróság lenne, az nem használna a dinnyének – kaptuk az információt Lakos Bélától, miközben sorra szolgálta ki a vevőit. Az árak most még magasabbnak számítanak, de valószínűleg csökkenni fognak, ahogy egyre több dinnye kerül forgalomba.