A jegyzők ismerkedtek a szociális segítő programmal
Közélet

A jegyzők ismerkedtek a szociális segítő programmal

Az elmúlt héten újabb érdeklődők ismerhették meg a halasi szociális segítő programot. A megyei kormányhivatal felkérésére Halas jegyzője, Komlósné Dr. Fekete Anikó számolt be az eredményekről Kecskeméten. A hálózat munkája tovább folytatódik és több pályázat megvalósítása is küszöbön áll, például lakásokat újítanak fel az ott élők segítségével.

Halas jó példát mutat a felzárkóztatás terén. Tavaly az ország legjobbja lett a szociális segítő hálózat programja. Egyre több település alkalmazza a halasi módszert, az intézményi segítőket, az utcabizalmi hálózatot, a mentori programot. A napokban pedig a települések jegyzői is megismerhették a szociális segítő hálózat programját.  A Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal kérte fel Halas jegyzőjét, hogy tartson beszámolót a jegyzői értekezleten.

- Prezentációval részletesen ismertettem a halasi szociális segítői programot és annak eredményeit, például a hiányzások, iskolaelhagyások, bukások csökkenését. Úgy láttam csillogó szemekkel hallgatták a kollégák és már egyből a prezentációt követően érkeztek megkeresések a programról – mondta Komlósné Dr. Fekete Anikó.

Az eredményeket látva Halason tovább folytatódik a program. Ezt több pályázat is segíti, van olyan melynek a kiírásánál a halasi javaslatokat is figyelembe vették. 12 ingatlant úgy újítanak fel, hogy roma származású lakóik előbb elsajátítják például a kőműves szakmát és ezt követően a saját otthonukon tudnak dolgozni, a megszerzett gyakorlattal pedig már az építőiparban is el tudnak helyezkedni – fűzte hozzá Halas jegyzője. Azt is elmondta: a szociális segítő program országszerte viszi a város hírnevét a halasi és a cigány nemzetiségi önkormányzat, illetve Szűcs Csaba alpolgármester, valamint csapata pedig továbbra is ellátja tanácsokkal, információkkal az érdeklődőket.

A héten egy másik programot is tartottak, ennek Halas volt a házigazdája. A Tiszti Klubban a „roma lányos” program résztvevői várták vendégségbe a kiskunfélegyháziakat. A két éves program a félidejénél jár, így a halasi és a félegyházi lányok, illetve mentoraik megbeszélték a tapasztalataikat és az eddigi eredményeket.

A Tiszti Klubban elsőként Szűcs Csaba alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Simon Ilona a halasiak szakmai vezetője osztotta meg tapasztalatait. Még egy táncbemutató is belefért a délutánba, majd kötetlen beszélgetés keretében ismerkedtek egymással a halasi és félegyházi lányok.

Szűcs Csabától megtudtuk: a lányok és mentoraik az elmúlt egy év alatt barátok lettek, így a nyári szünet alatt is tartják egymással a kapcsolatot és több közös programot is terveznek.

(A „roma lányos” találkozóról további részletek a Halas Televízió híradójában.)