A jelszó: szabadság
Közélet

A jelszó: szabadság

Vasárnap délután megemlékezést tartottak Kiskunhalason. Az 1956 november 4-ei eseményeket és azok következményeit idézték fel a jelenlévők, akik koszorúkat, mécseseket is elhelyeztek a főtéri kopjafánál.

Az esemény az Országzászló emlékműnél kezdődött, majd a jelenlévők közösen vonultak át a Bethlen Gábor térre, a kopjafához. Mint a halasi megemlékezésen elhangzott, 1956. november 4-én hajnalban indult meg a szovjet hadsereg magyarországi inváziója, aminek célja a forradalom leverése, a szocialista blokkból kilépni szándékozó, Nagy Imre vezette kormány megdöntése és a demokratikus rendszer felszámolása volt.

A műsorban a Szilády Áron Református Gimnázium diákjai működtek közre. Horváth Rebeka egy részletet mondott el Márai Sándor Mennyből az angyal című költeményéből.

Az esemény díszvendége prof. dr Szakály Sándor történész volt, aki a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója. Emlékező beszédében az '56-os forradalmárokról osztotta meg gondolatait.

- Szabadság! Ez az eszme volt, ami az 1956-os forradalom résztvevőit motiválta, mozgatta. Ez volt az, ami akkor összekötötte a nemzet tagjait, ami eggyé kovácsolta az akkori magyar embereket. Volt egy mondat, amivel minden akkor élő magyar ember egyetértett. Ez  a felkiáltás abban az időben nagyon sokszor, nagyon sok helyen elhangzott. Így szólt: „ruszkik haza!". Ma már tudjuk, hogy sosem mentek igazán haza, hosszú-hosszú időre keserítették meg a hazánkban élők életét, mindennapjait - hangzott el a beszédben.

A történelmi egyházak képviselői is megosztották gondolataikat a hallgatósággal. Hozdik Zsolt kanonok, Édes Árpád református lelkész és Honti Irén evangélikus lelkész mondott beszédet a kopjafánál. Ezt követően koszorúkat, mécseseket helyeztek el az emlékezők.

fotók: Anda Péter