A magyar honvédség napját ünnepelték
Közélet

A magyar honvédség napját ünnepelték

A hagyományoknak megfelelően a Felsővárosi Általános Iskola a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesülettel közösen ünnepelte meg a magyar honvédelem napját. A Szabadság téren található emlékműnél az intézmény diákjai adtak műsort, Mészáros Imre igazgatóhelyettes pedig beszédében felidézte Buda visszafoglalásának legjelentősebb eseményeit.

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től kormányhatározat alapján ezen a napon ünnepeljük a magyar honvédelem napját. A Felsővárosi Általános Iskola közel két évtizede ápolja, gondozza a Szabadság téri emlékhelyet, amely ismét helyszíne volt az ünnepi műsornak. A rendezvényen az iskola diákjai mellett a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület tagjai is részt vettek. 

A prózai elemekkel és dalokkal átszőtt műsort ezúttal a negyedikes tanulók adták. Mészáros Imre igazgatóhelyettes pedig beszédében kitért a Buda visszafoglalása előtti legfontosabb történésekre, valamint a történelmi ütközet néhány részletét is felidézte. A program végén koszorúkat, virágokat helyeztek el Gábor Áron szobránál.