Aláírásgyűjtés a nyugalomért
Közélet

Aláírásgyűjtés a nyugalomért

Az Esze Tamás lakótelepen és a környékén élők nyugalma érdekében felhívással fordult a lakossághoz Ginderné Takács Andrea. Megelégelte, hogy sem az utcán, sem otthon nincs nyugalmuk a Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának néhány lakója miatt.

A felhívásában a következőket írja: „Azt érezzük, hogy a környéken lakók biztonsága egyre nagyobb veszélyben van az Otthonban lakó betegek korlátlan kijárása és a kerítésen át történő kiszökések miatt. Sajnálatos módon hozzánk a zárt kerítésen mászott be az intézmény egyik lakója 2 hete. A lakótelepen a lépcsőházakból értékeket tulajdonítanak el, az Esze Tamás lakótelep játszótere üres, mivel az ott élő szülők nem merik a gyermekiket leengedni az ott zajló atrocitások miatt.”

Kitaposott ösvény vezet a kerítéstől

A panaszos kéri, hogy a környéken lakók, dolgozók védelmének érdekében az intézmény egész területét körbevevő kerítést erősítsék meg oly módon, hogy onnan a betegek kiszökni ne tudjanak. Juhász György, a körzet önkormányzati képviselője azon a véleményen van, hogy nem szabad általánosítani. A kőrösi úti intézmény a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működik. Ennek a budapesti székhelyű mamutszervezetnek a vezetői nem érzékelik közvetlenül az intézmény környezetében élők problémáit. Így nem is reagálnak kellő figyelemmel ezekre, a helyi vezetőknek pedig nem engednek nagy mozgásteret.

Fontos mindannyiunknak, biztonságban tudni családjainkat, magán és közös tulajdonainkat, de nem értek avval egyet és nem is tudom elfogadni, ha egy-egy társadalmi csoportot, etnikai, nemzetiségi közösséget, vagy éppen ebben az esetben a fogyatékossággal élőket és a pszichiátriai betegeket egységesen bűnbaknak kiállják ki, céltáblának használják és kivétel nélkül drótkerítés mögé zárnák őket. Ez annál is inkább igazságtalan mivel –és ezt szerintem mindannyian tudjuk- az intézmény 308 lakója közül maximum 8-10 főről lehet szó. Az intézmény fenntartója megkeresésünkre az mondta, a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság előtt ismert az intézményben élők és a lakókörnyezet közötti együttélési probléma. A lakók személyes szabadságjoga ütközik a szomszédok biztonsághoz való jogával, ezért a probléma összetett, a megoldás pedig csak jogszerű lehet. 
A lehetséges intézkedésekről a későbbiekben tájékoztatják a lakosságot.