Augusztus 20. kenyéráldással, bucisütéssel
Közélet

Augusztus 20. kenyéráldással, bucisütéssel

Az államalapítás, Szent István és az új kenyér ünnepe van. Halason az augusztus 20-i városi ünnepség az Országzászló emlékműnél a nemzeti lobogó felvonásával vette kezdetét. A program a Végh-kúriában folytatódott kenyérszenteléssel- és áldással. Az ünneplők részleteket hallhattak az István a király című rockoperából és megnyílt a Magyar géniuszok a Kárpát-medencében című kiállítás.

A nemzeti lobogó felvonásával vette kezdetét Halason az augusztus 20-i városi ünnepség. A zászlófelvonásnál a Halasi Lovasbandérium és a Halas Concert Band közreműködött. Az eseményen a városvezetés, a képviselő-testület tagjai, az intézmények, szervezetek képviselői és halasi lakosok, családok vettek részt. A zászlófelvonáson tiszteletüket tették az isaszegi huszárok is, ők lovas sorfalat álltak a lobogó felvonásakor.

Az aktuális előírások figyelembe vételével szervezte meg a városi ünnepi műsort a Halasi Média és Kultúra Kft. A zászlófelvonást követően a Végh-kúriában folytatódott a program, A nap fő eseményeként a helyi felekezetek képviselői megszentelték és megáldották az új kenyeret.

Elsőként Hozdik Zsolt kanonok, plébános a katolikus egyház részéről. A református egyháztól Édes Árpád elnök-lelkész, az evangélikusok képviseletében Honti Irén lelkész, a baptista egyház részéről Friebert Tibor lelkész, a Kiskunhalasi Izraelita Hitközség képviseletében pedig Raáb András elnök áldotta meg az új kenyeret. Ezt követően, mint ahogy az már évek óta szokás, az ünneplők megkóstolhatták a kenyeret és a zsidó kalácsot.

A Végh-kúria udvarában Bús József és családja segítségével mindenki elkészíthette a maga kis cipóját is, amit a kemencében sütöttek ki. Kézműveskedésre, szalmadíszek készítésére is mód nyílt Losoncz Lászlóné irányításával.

A zene is helyet kapott a műsorban. Külön erre az alkalomra alakult egy társulat. Az István a király című legendás rockoperából adtak elő részleteket halasi énekesek és zenészek.

A zenés produkció után kiállítás megnyitóval folytatódott a városi ünnepség. A Végh-kúria ad otthont a Magyar Géniuszok című kiállításnak, mely a Kárpát-medencében született feltalálókat, tudósokat és az ő munkásságukat, felfedezéseiket mutatja be. A közelmúltban elhunyt Pálfi György professzor által gondosan összegyűjtött anyag járja az országot, hogy minél többen megismerjék a magyar géniuszokat és azt, hogy mi mindent köszönhet nekik a világ.

A kiállítást Dr. Boór Ferenc a műszaki egyetem főmunkatársa, a Fejér Szövetség társelnöke nyitotta meg. A kiállításon 80 tabló 330 feltaláló alkotásait mutatja be. A tárlat szeptember végéig látogatható, így iskolás csoportoknak is lehetőségük lesz megtekinteni.

További részletek a Halas tv csütörtöki híradójában és a péntek este 7 órakor kezdődő műsorában.