Autómentes nap, sok programmal
Közélet

Autómentes nap, sok programmal

Ez a hét a kerékpározásról és a környezetkímélő közlekedésről szólt Európa szerte, így Halason is. A város főterén pénteken egész nap zajlottak az autómentes nap programjai. Sok mindent ki lehetett próbálni és voltak vetélkedők, illetve sportbemutatók is.

Halas főterén péntek kora délelőtt már megkezdődtek az autómentes nap programjai. Először az óvodásokat, kisgyerekeket várta sok elfoglaltság mint például aszfaltrajzverseny, a Felsővárosi iskola játszóháza, de igen népszerű volt a mászófal is. A játékos programok közben még észrevétlenül tanultak is a kicsik például a helyes buszos közlekedésről, de a rendőrségi elektromos kisautókat is mindenki szerette volna kipróbálni.

Az autómentes napra több cég és vállalkozás is kitelepült, így aztán volt palacsintázás és családi vetélkedő a Tescoval, ki lehetett próbálni a Koliken kerékpárokat, de volt segway is, a Vöröskereszt pedig látványos és hasznos bemutatókat tartott a sebkezelésről.

A délutáni programok sportbemutatókkal kezdődtek, itt voltak a Halas Fitness Egyesület tornászai és a Szent József iskola ugrókötelesei, majd jöttek a kerékpáros ügyességi versenyek különböző kategóriákban elméleti és gyakorlati feladatokkal, hiszen a mobilitási hét és az autómentes nap a környezetkímélő közlekedésre próbálja felhívni a figyelmet és ennek egyik módja a biciklizés.

A rendőrség is aktívan jelen volt az autómentes napon, így ki lehetett próbálni a részeg szemüveget és különböző társasjátékokat, kirakókat. A filmszínház mellett egy baleseti helyszínt rendeztek be az úton, a látvány olyan volt mintha egy autó elütött volna egy biciklist. A rendőrség lehetőséget nyújtott kerékpár regisztrációra és biztosítási tájékoztatót is kaphattak az érdeklődők. A főtéri események hapkido bemutatóval, zumbával, illetve családi vetélkedővel értek véget.

A halasi autómentes napon a helyi járatokat üzemeltető Halas Busz Kft. a közösségi közlekedés népszerűsítése érdekében díjmentesen szállította az utasokat. Ez jó alkalom lehetett arra, hogy aki még nem utazott helyi járattal, az kipróbálja a buszokat és megismerje az útvonalakat. A mobilitási hét halasi programjai szombaton zárulnak Harkakötönyi vonatos kirándulással. Az „Autómentes nap másnap” elnevezésű program résztvevői a  falunapon tesznek látogatást.

A mobilitási hét és az autómentes nap programjait szervező Halasi Média és Kultúra Kft. köszöni a segítséget és a részvételt minden közreműködőnek, támogatónak és partnerének.

fotók: Anda Péter