„Azzal ártunk, ha nem segítünk” (galéria)
Közélet

„Azzal ártunk, ha nem segítünk” (galéria)

A Forrás-Új Tükör Klub idei sorozatának az egyik leghosszabb előadása volt a legutóbbi, amelynek Nagy József állomásvezető mentőtiszt volt a vendége. A jelenlévők hasznos ismeretekkel gazdagodhattak az újraélesztéssel kapcsolatban, ráadásul néhány tévhitet is igyekezett eloszlatni a mentőtiszt. Mindezt csipetnyi humorral fűszerezte, ráadásul igen élményszerű volt mindaz, amit elmondott. 

- Szóljanak rám, mert én olyan vagyok, hogy az újraélesztésről és a hivatásomról akár 24 órát is tudok egyfolytában beszélni - mondta kissé humorosan Nagy József állomásvezető mentőtiszt előadása elején a Forrás-Új Tükör Klubban. Aztán ahogy telt az idő kiderült, ő valóban imádja a hivatását, kiváló pedagógus vénával is rendelkezik és tényleg hosszasan tud magyarázni, tele valós tartalommal. Ha kellett, humorosan, ha kellett, akkor szomorú gyakorlati példákkal illusztrálta előadása lényegét, miszerint az újraélesztésben azzal lehet elkövetni a legnagyobb hibát, ha nem segítünk.

Ritka az az előadó, aki hosszú időn át fenn tudja tartani a hallgatóság figyelmét. Nagy József ilyen. Minden szavából sugárzott a tudás és az, hogy ő valóban fontosnak tartja átadni az ismereteket, amellyel adott esetben meg lehet menteni egy ember életét. A mentőtiszt több mint három évtizede kezdte a hivatását, több száz újraélesztésben vett részt. Elmondta és megmutatta azokat az alapvető fogásokat, amellyel baj esetén segíthetünk. Több alkalommal is hangsúlyozta, sokan félnek cselekedni, pedig ártani nem lehet azzal, ha valaki bátor és elkezdi a mellkaskompressziót. 

Az Országos Mentőszolgálat kampányának is köszönhető, hogy egyre többen vállalkoznak újraélesztésre és nnek nyomán duplájára nőtt a sikeres beavatkozások száma. Kiskunhalason is vannak jó példák, de sajnos olyan is előfordul, amikor inkább kéztördelve várják a mentőautót és nem cselekednek.  Az előadás után gyakorlatban is megmutatta az alapvető fogásokat és bárki kipróbálhatta egy speciális bábu segítségével. Többen éltek a lehetőséggel.