Bibós aukció a csillagdáért
Közélet

Bibós aukció a csillagdáért

A Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium segíteni szeretne. Választottja a helyi csillagda, ahol egy fontos alkatrész pótlására van szükség jövőbeni tudományos megfigyelésekhez. A középiskola teret ad egy kiállításnak, majd helyszínt annak az aukciónak, ahol a tárlat képeit meg lehet vásárolni. A képzőművészek által felajánlott képeket bárki megveheti, aki szeretné támogatni a nemes kezdeményezést.

- Sári Katalin neves helyi személyekkel készít riportokat. Így jutott el Balogh István csillagászhoz, akitől megtudta, hogy az obszervatórium egyik látogatója leejtett egy alkatrészt, ami összetört. Ez egy hidrogén-alfa szűrő, ami arra való, hogy távcsőre szerelve a Nap felszínét, a naptevékenységet lehet vele figyelni. Balogh István nyugdíjas, a pénzügyi lehetőségei korlátozottak. Saját zsebből ezt nem tudja finanszírozni – mondta Csorba Imre gimnáziumigazgató.

Takács Edit festménye

Sári Katalin pedagógus, a József Attila Irodalmi Kör vezetője kereste meg az intézményt, és adta az ötletet, hogy összefogással segíthetnének. N. Sebestyén Katalin festőművész pedig kollégái segítségét kérte, akik felajánlottak képeket eladásra a nemes cél érdekében. Eddig összesen 31 mű szerepel ezen a listán, de az alkotások száma még emelkedhet.

- Az aukció május 30-án 17 órakor lesz az aulában. Szeretnénk előzetesen lehetőséget biztosítani a támogatóknak a képek megtekintésére, így egy héttel korábban már kiállítjuk a felajánlott műveket – tudtuk meg Csorba Imrétől.

A Fekete lyuk című kép

Mindegyik alkotásnak lesz kikiáltási ára, amit egy becsüs ad meg. A felajánlásokat, mint pénzügyi forrást, a Városért Közalapítvány kezeli. A csak külföldről beszerezhető csillagászati műszer ára 1,2-1,4 millió forint körül van.

indexkép: Ludrik Angelika