Burgonya napok rekord érdeklődővel
Közélet

Burgonya napok rekord érdeklődővel

Főszerepben a burgonya. A szakmai programmal ma délelőtt megkezdődtek a Kiskunhalasi Burgonya Napok. Idén minden eddiginél többen hallgatták meg az előadásokat. Mint elhangzott: az Agrártárca szeretné fejleszteni ezt az ágazatot, így burgonyatermelésre biztatják a gazdákat. Szombaton már főzőverseny és folk műsor várja az érdeklődőket, de megválasztják 2018. legtermetesebb krumpliját is.

A Bács Gazda-Coop Kft. öt éve indította útjára Halason a Burgonya napokat. A program idén sem marad el, így két napra ismét Halasra figyel az egész ágazat. Kis– és nagytermelők, forgalmazók, külföldi vendégek, mintegy százötven fő vett részt a pénteki fajtabemutatón és szakmai napon, melynek fő célja a tájékoztatás, az információk átadása – kaptuk a tájékoztatást Szabó Lajostól a Bács Gazda-Coop ügyvezetőjétől.

A szakmai napon az Agrárminisztériumot Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár képviselte. Többek között beszélt az ágazat helyzetéről - a lecsökkent termőterületekről - és arról, hogyan próbálják ösztönözni a burgonyatermelést, de kiemelte azt is, hogy emelni kellene a termék feldolgozottságot is, aminek jelenleg alacsony a szintje.

Csak úgy, mint a helyettes államtitkár, Bányai Gábor országgyűlési képviselő is arra biztatta a termelőket, hogy keressék a lehetőségeket, figyeljék a pályázatokat, használják ki a földek adottságait és hangsúlyozta az öntözésfejlesztés fontosságát is.

A Burgonya napok szombaton már a nagyközönségnek szóló fesztivállal folytatódnak a Sóstó Csárdánál. Délelőtt, amíg zajlik a burgonyás ételek főzőversenye, folklór műsor, játszóház, és kézműves foglalkozás várja az érdeklődőket. De meg lehet nézni a burgonyafajták kiállítását, illetve a 2018 legnagyobb burgonyája versenyre benevezett gumókat is. A tervek szerint szombaton fél 1-kor hirdetik ki a főzőverseny eredményét.

fotók: Anda Péter