Egyelőre nincs influenzajárvány a térségben
Közélet

Egyelőre nincs influenzajárvány a térségben

Egy friss kimutatás szerint az elmúlt napokban országosan megduplázódott az influenzaszerű megbetegedések száma. A szakemberek azt mondják, térségünkben egyelőre nem lehet járványról beszélni, így most még éppen időszerű az influenza elleni védőoltás beadatása.

Mivel a védettség kialakulásához legalább 12-14 nap szükséges, így azt sem lehet kizárni, hogy valaki azelőtt betegszik meg, hogy a védettség kialakulna. A kiskunhalasi háziorvosoknál a térítésmentes vakcina hónapok óta elérhető. Azoknak, akiknek nem jár ingyen az oltóanyag, a gyógyszertárban megvásárolt védőoltást szintén a háziorvos adja be.

Kinek érdemes beadatni a védőoltást?

- Minden 60 év fölötti személynek, mivel az életkor előrehaladtával gyengül az immunrendszer.

- Azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek van valamilyen alapbetegségük: szív- és érrendszeri betegségek (például magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívkoszorúér-betegség) krónikus tüdőbetegség, COPD, asztma, krónikus neurológiai betegség (pl. szklerózis multiplex), anyagcserezavar (pl. diabétesz, máj- és vesebetegségek). Ajánlott beadatni a védőoltást HIV-fertőzötteknek, leukémiás betegeknek és szervátültetésen átesett pácienseknek.

- Kórházi dolgozóknak, idősek otthonában dolgozó ápolóknak, orvosoknak.

- Kismamáknak is javasolt az oltás, illetve azoknak, akik babát terveznek.

- Azoknak az embereknek, akik rendszeresen nagyobb közösségekkel érintkeznek, és emiatt nagyobb veszélynek vannak kitéve, valamint megfertőzhetnek másokat: tanárok, buszsofőrök, áruházi dolgozók, egészségügyi dolgozók.

- Célszerű továbbá beadatni az oltást akkor is, ha külföldre utazik. (Az ázsiai országokból ismert madárinfluenza vírussal szemben az oltás nem nyújt védettséget, mégis ajánlott beadatni, ha ezekbe az országokba utazunk.) Természetesen bárki beadathatja magának, illetve 6 hónapos kor feletti gyermekének a védőoltást, ha annak nincs orvosi ellenjavallata.

További részletek a témával kapcsolatban a 19 órakor kezdődő Híradóban.

Hozzászólás (0)