Egyházmegyei katolikus családtalálkozó
Közélet

Egyházmegyei katolikus családtalálkozó

Egyházmegyei családtalálkozó házigazdája volt Halas. Bábel Balázs érseki szentmiséje után gyermek és családi programokkal telt a hétfői juniális. 250 éves a halasi katolikus főplébánia, 1769-ben költözött ide az első pap és jött létre az egyházközség, a templom pedig 1770-re készült el. A jubileum alkalmából több kiemelkedő eseményt is szerveznek az elkövetkező hónapokra.

Pünkösdvasárnapot követő hétfőn ünnepélyes érseki nagymisét tartottak az Alsóvárosi katolikus templomban a Ferenc pápa által tavaly bevezetett új ünnep, Mária az Egyház Anyja tiszteletére. – Az egyházmegyei családtalálkozót a 250 éves jubileum kapcsán hoztuk Halasra, itt együtt tudnak ünnepelni, kikapcsolódni a családok, amit mi fontosnak tartunk – mondta Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

Több helyszínen folytak a programok. A plébánia­udvarban, a templomkertben, a Közösségi házban és a Szent József Katolikus Iskolában várták az állomások, vetélkedők, sportversenyek a helyi és a Főegyházmegye egész területéről ér­kező családokat. Voltak kulturális bemutatók, illetve az érdeklődők előadást hallgathattak meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kon­gresszus­ról. Éhes sem maradt senki, hiszen közös ebéd is szerepelt a programban, és helyben tucatszám sültek a palacsinták. A gyerekek is igazán jól érezték magukat. légvár, játszótér, kézműveskedés, arcfestés várta őket. – Jó ez az alkalom, itt együtt lehet a család, sokat dolgozunk, máskor alig találkozunk – mesélték többen is.

Már kész a jubileumi logó és szerveződnek a jubileumi év eseményei, hiszen 2020. október 6-ig tartó kiemelt időszak jön a Kiskunhalasi Alsóvárosi Szent Péter és Pál Plébániatemplom életében.  – Noha Mária Terézia 1767-ben alapította meg, de az első pap ideköltözésével 1769-ben jött létre az egyházközségünk, a templom pedig 1770-re készült el mesélte Hozdik Zsolt plébános. Ezekre több kiemelkedő eseménnyel is készülünk. Folytatódik a templom felújítása is - a rendelkezésre álló források függvényében- a mennyezet újabb három ívét szeretnénk megújítani. De a legfontosabb az, hogy lelkiekben tudjunk megújulni. Jelmondatnak is Szent Péter leveléből vettünk idézetet: „szép köveink vannak, élő köveink lesznek-e?” A szentírás beszél úgy az egyházról, mint élő kövekből felépült közösség - fűzte hozzá Hozdik Zsolt plébános.