Ünnepi köszöntők a nagyszínpadon
Közélet

Ünnepi köszöntők a nagyszínpadon

Nem volt kegyes az időjárás a Szüreti Fesztiválhoz szombat délután, az eső miatt nem minden a tervek szerint alakult viszont a fellépők és sok érdeklődő kitartott a rendezvény mellett. Így voltak szép és emlékezetes pillanatok a szakadó esőben is.

A szüreti menet beérkezése után a nagyszínpadon köszöntők hangzottak el. Feldman Zsolt agrár államtitkár üdvözölte elsőként a rendezvényt.  Mint mondta ez az ünnep a szőlőtermelőket és a borászokat, illetve az ő munkájukat is ünnepli immár 40 éve. A szőlőről pedig elmondta, hogy a 2019-es jó évjáratnak néz ki a napsütésnek köszönhetően, így valószínűleg jó borok készülnek majd.  A piaci túltermelés viszont gondokat okoz, ezért is volt szükség a „zöldszüretre”.

Bányai Gábor a borok kóstolására bíztatta a jelenlévőket. Mint mondta: ha több magyar bor fogyna jobb helyzetbe kerülnének a termelők és a borászok. Fülöp Róbert polgármester is köszöntötte a fesztivált, többek között kiemelte, hogy sok vendég érkezett Halasra, hiszen minden testvérváros elfogadta a meghívást és művészeti csoportokat is hoztak, így elhozta egy kis szeletet a kultúrájukból.

Halasnak 25 éves a kapcsolata a Lengyelországi Nowy Saczzal. A város polgármestere Ludomir Handzel nagy meglepetésre magyarul mondta el köszöntő szavait, többek között gratulált Halasnak a fejlődéséhez.  A színpadi beszédeket közös koccintással zárták.

Ezt követően már a színpadi programok váltották egymást a főtéren, a Konflisparkban és a Borudvarban.