Felavatták a megújult Hirling József Lovasparkot (galéria)
Közélet

Felavatták a megújult Hirling József Lovasparkot (galéria)

Megszépült a Hirling József Lovaspark és erről meggyőződhettek mindazok, akik vasárnap részt vettek az ünnepélyes avatón. A 400 millió forintos beruházás átadására Kiskunhalasra érkezett a rendezvény fővédnökének, Pintér Sándor belügyminiszternek a képviseletében Csampa Zsolt helyettes államtitkár, valamint a forrás elnyeréséért sokat munkálkodó dr. Budai Gyula kormánybiztos is. Elhangzott, hogy ez csak a fejlesztés első üteme, a halasiak bízhatnak majd a folytatásban és a további felújításokban.

Mint arról az elmúlt hónapokban többször beszámoltunk a kormányzat 400 millió forintos támogatást nyújtott a Hirling József Lovaspark fejlesztésére. A munkálatok az év elején kezdődtek el és a közelmúltban fejeződtek be. A létesítmény üzemeltető Kiskunhalas Lovas- és Szabadidő Központ Kft. megbízásából a kivitelezők még az utolsó napokban is megfeszítetten dolgoztak azért, hogy semmi sem zavarja meg az ünnepélyes avatót. Szép környezet, kulturált körülmények és a dísztribün előtt egy lovas élőkép fogadta a látogatókat vasárnap délelőttől.

Az avatóra városunkba érkezett a rendezvény fővédnökének,  Pintér Sándor belügyminiszternek a képviseletében Csampa Zsolt helyettes államtitkár. Ugyancsak itt volt dr. Budai Gyula kormánybiztos, aki otthonosan mozgott a létesítményben, mivel az elmúlt hónapokban több alkalommal is személyesen figyelte a munkálatokat. Bányai Gábor országgyűlési képviselő családjával érkezett, de eljöttek a környékbeli települések polgármesterei és a felújításban résztvevő vállalkozások képviselői is. Az ünnepélyes esemény elején leleplezték Suti István emléktábláját, aki a II. világháborút követő időszak nyári olimpiáinak legeredményesebb magyar színekben versenyző egyéni lovas sportolója  volt. Róla Kovács Iván emlékezett meg, mostantól a kiváló olimpikon nevét viseli a megújult négy évszakos pálya. A táblát a zsűritorony falán Fülöp Róbert polgármester és Juhász Tibor, a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja leplezte le. 

A program a létesítmény ünnepélyes átadásával folytatódott. A megújult főépület előtt elsőként Fülöp Róbert polgármester köszöntötte a vendégeket. - Ahhoz, hogy ma, a 400 millió forintos kormányzati forrásból megvalósuló rekonstrukciós munkák befejezését, az objektumrendszer átadását ünnepelhessük, sok segítőre volt szükségünk. Ezúton mondok köszönetet Bányai Gábor országgyűlési képviselőnek, Dr. Budai Gyula kormánybiztos úrnak, hogy Juhász Tibor ösztönzésére sikerült elérni, hogy forrás nyíljon az épületbővítésre, az épület- és pályafelújításra, az alapvető közművek, közvilágítási rendszer kiépítésére. Ez már egy jó kiindulópont- emelte ki avatóbeszédében a kiskunhalasi polgármester. A városvezető elismeréseket adott át Fekete Jánosnak, Antóni Tamásnak és Lengyel Szilárdnak, akik vállalkozóként komoly munkát végeztek a beruházás során.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő sokat munkálkodott azért, hogy megvalósuljon a beruházás.  - Kívánok sok sikert ennek a szabadidőközpontnak, kívánok sok-sok nagy versenyt, nézőt, remélhetőleg egy-két éven belül fedett lelátókat, megújult istállókat. A létesítmény egyik ékszerének, a fedeles lovardának a teljes felújítását kívánva szóltam önökhöz, bízunk abban, hogy fogunk még találkozni és Kiskunhalas lesz az ország egyik lovasközpontja, ezért kész vagyok magam is mindent megtenni- fogalmazott az országgyűlési képviselő.

 - Reméljük, hogy a mostani fejlesztésnek köszönhetően, már tokiói olimpián ott lehetnek magyar lovasok, akár innen a halasi sportegyesületből is. Ehhez a munkához, felkészüléshez kívánok sok erőt és kitartást mindannyiunknak. Hirling Józsi bácsi szavaival zárom gondolataimat. „Álmomban is lovardát szoktam tartani, álmomban is letolom a lovasokat, megveregetem a lovat és egyáltalán. E körül forgok, ez az én lételemem” – kívánom, hogy éljenek, éljünk azzal a tudással, melyet Hirling József hagyott ránk, éljünk jól azzal a lehetőséggel, amelyet a megújult Lovas központ nyújt a hazai lovasoknak. Legyen még sikeresebb a magyar lovassport az ilyen fejlesztéseknek köszönhetően. Legyünk ott Tokióban - mondta köszöntőjében dr. Budai Gyula kormánybiztos, aki szintén nagyon sokat tett a beruházás megvalósulásáért.

Csampa Zsolt, a belügyminisztérium helyettes államtitkára beszédében azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter is nagyra tartja Kiskunhalast, mert az elmúlt három évben komoly együttműködés alakult ki a város és a BM között.- Ennek kapcsán sikerült a halasi polgármesternek olyan kapcsolatot kialakítani a kormányzattal, amelynek révén fejlesztések történtek itt. Ilyen a lovas- és szabadidőközpont felújítása és többek között a térfigyelő-kamerarendszer kiépítése is - tette hozzá az államtitkár. Jelezte, komoly esély van a további fejlesztésekre is. A nemzeti színű szalagot Csampa Zsolt, Budai Gyula, Bányai Gábor, Fülöp Róbert és Juhász Tibor vágta át. További részletek a jövő heti híradókban, Sportmagazinban, illetve a szerdai Halasi Tükörben.

A kiskunhalasi Lovas és Szabadidő Központ Kft. üzemeltette, több mint 110 éves lovasparkban 400 millió forintos kormányzati forrásból újították meg a főépületet, amely többfunkciós konferencia- és rendezvényházzá változott. Kiépítették a teljes csatorna- és vízelvezető-rendszert, valamint új bejáratokat, kamionbeállókat, belső parkolókat, mutatós útburkolatot is kapott a bázis. A filces pálya bővítése úgy történt, hogy alkalmas legyen nemzetközi versenyek rendezésére.