Fontos a megfelelő önismeret
Közélet

Fontos a megfelelő önismeret

Egy napjainkban igen aktuális témakörrel várták az érdeklődőket a közelmúltban a Bács-Kiskun megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kiskunhalasi Tagintézményében. Az önismeretről, annak fiatalkorban való megfelelő kialakulásáról beszélgettek a jelenlévők egy, a téma iránt régóta érdeklődő pszichológus vezetésével.

- Mindenkinek van egy bizonyos fokú önismerete. Sokszor sajnos ez nagyon csalfa dolog, hisz tudjuk, nagyon sok lett a felénk irányuló információ a világban. Egyre nehezebb, kellőképpen befogadni, szűrni, értelmezni ezeket az információkat. Ez pedig ahhoz vezet, hogy nehezebb lesz egy egészséges önkép, önismeret kialakítása is. A fiatalok, tinédzserek, huszonévesek vannak a legnehezebb helyzetben. Pár évszázaddal ezelőtt például csak 20-30 munka közül lehetett választani. Jelenleg ez a szám többszázezerre emelkedett. Gondoljunk csak bele, milyen lelki teher lehet megtalálni a megfelelő irányt egy mai fiatalnak – mondta el weblapunknak Zentai Zoltán, pszichológus.

A siker érdekében nagyon fontos, hogy a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai kellően együtt tudjanak dolgozni a szülőkkel és az oktatási intézményekben lévő pedagógusokkal. Zentai Zoltán szerint, ezen személyek közös segítségére van szükség ahhoz, hogy az érintett fiataloknak segíteni tudjanak.

Hozzászólás (0)