Fűkaszától a bálacsomagolóig – szakmai bemutató Halason
Közélet

Fűkaszától a bálacsomagolóig – szakmai bemutató Halason

A zöldtakarmány betakarítás volt a téma. Szakmai napot tartottak Halas határában.  A gazdák működés közben is megnézhették a gépeket. A földeken az elmúlt napok nagy esőzései miatt nem tudnak úgy haladni a betakarításokkal, ahogyan szeretnének.

Ahogy az már több éves gyakorlat, a Halas és Környéke Gazdakör idén nyáron is szakmai napot szervezett a gazdálkodók számára. Ezúttal a zöldtakarmány betakarítás kapott hangsúlyt. A szakmai bemutatón elsősorban állattartással foglalkozó gazdák vettek részt, hiszen közülük sokan maguk gondoskodnak jószágaik zöldtakarmányozásáról.

A szakmai napunkon felsorakozott a VICON teljes zöldtakarmány sora, így az érdeklődők láthattak tárcsás fűkaszát, rotoros rendsodrót, hengeres bálázót és egy bálacsomagolót is – közölte Csanádi Lajos a Halas és Környéke Gazdakör elnöke.  A kiállítók a tájékoztatókat követően, a zöldtakarmány betakarító sort működés közben is bemutatták, illetve válaszoltak a gazdák kérdéseire.

A fejlesztéseken gondolkodó gazdáknak érdemes figyelni a pályázati lehetőségeket, a különböző konstrukciókat, hiszen komoly beruházást igényel egy-egy ilyen gép. A földeken most nem csak a kaszálásnak van itt az ideje, indulnak a betakarítások is. Az aratás,a betakarítás időjárás függvénye, a nagyon felázott földekre még nem tudnak rámenni a munkagépek. Tavasszal azt várták a gazdák, hogy mikor jön az eső, most viszont a betakarítások miatt az lenne az ideális, ha egyelőre nem jönne nagyobb mennyiségű csapadék.