Gyérítik a szúnyogokat
Közélet

Gyérítik a szúnyogokat

A Halasi Városgazda Zrt. tájékoztatása szerint Kiskunhalas város közigazgatási területén földi szúnyoggyérítést végez majd egy vállalkozó. A szúnyogirtás úgynevezett meleg köd, illetve ULV eljárással történik. A gyérítés várható Időpontja július 12-e lesz. A munkavégzés pótnapjaként július 13-át jelölték ki. A felhasználásra kerülő vegyszer neve Deltasect plus 1,2 ULV, hatóanyaga pedig a deltametrin.

A tájékoztató szerint egy nyitott égésterű motorba fecskendezik be a gép az irtószert, ami a gépből forró füst formájában távozik. Ez a meleg füst a levegőbe jutva felszáll. Az irtószer apró cseppjei órákig a levegőben lebegnek, szép lassan szétterülnek és behatolnak a növényzet alá, illetve a repülő szúnyogok légző csatornájába jutnak, kifejtve irtó hatásukat. Az ULV technológia lényege ugyanez, annyi a különbség, hogy itt nem forró füst száll, hanem apró cseppekre porlasztott hideg köd képződik.

Mindkét irtási módot egy nyitott platós autóról végzik, mely az összes utcát bejárva, a lakott területet teljesen átfedve képes az egész település szúnyoggyérítését elvégezni. Az autó lassú sebességgel hajt végig az utcákon, a szer pedig 50 méteres sugárban szétterül, ezért a kertek végében is kifejti hatását. A vegyszer emberre és melegvérű állatokra veszélytelen, azonban a méhekre veszélyt jelent! Az irtást minden esetben este 21 óra után végzik, ami nagy zajjal és füsttel jár.