Hőseink emlékére
Közélet

Hőseink emlékére

A Pásztortűz Egyesület szervezésében a háborúk, a szabadságharcok hőseire emlékeztek május 31-én Kiskunhalason. A rendezvényt a Hősök terén, a Hősök szobránál tartották. Az egybegyűltek koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékmű talapzatánál. 

A program résztvevőit Végső István történész köszöntötte. A Pásztortűz Egyesület elnöke a Magyar Hősök Napja kapcsán szólt a jelenlevőkhöz. A törvény így fogalmaz: „A magyarság hosszú, nehéz történelme során, különösen a honfoglalás és Szent István király ezer esztendővel ezelőtt történt államalapítása óta, a haza megszámlálhatatlan fia és leánya harcolt fegyverrel vagy anélkül Magyarország, a magyar nemzet védelmében, illetve vállalt vértanúságot a hazáért.”

- Ezért emlékezünk itt csendesen, mert Magyarország számtalan alkalommal védte saját maga és a szűkebben vett Európa határait. Számos magyarországi katona vonult a haza védelmében a különböző frontvonalakra. És nem feledhetjük azokat, akik a magyar szabadságharcokban hősi halált haltak. Ám, ha itt, a halasi első világháborús szobornál állunk, akkor meg kell említenünk a hadiárvák és hadiözvegyek hétköznapokban megvívott küzdelmeit is szeretteik elvesztése után – fogalmazott Végső István. A hazáért elhunytakra emlékezve koszorúkat, virágokat helyeztek el a rendezvény résztvevői, majd közösen elénekelték a Himnuszt. Özv. Kiss Ferencné verssel érkezett és emlékezett a jelenlevők társaságában.