Japán vendégek a katolikus óvodában és iskolában (galéria)
Közélet

Japán vendégek a katolikus óvodában és iskolában (galéria)

Egy japán óvódapedagógusokból álló csoport vendégeskedett Kiskunhalason, a Szent József Katolikus Általános Iskolában és Óvodában. A távol-keleti vendégek egy hetet töltöttek hazánkban, több intézményt is felkerestek, de nagyon ragaszkodtak ahhoz, hogy egyházi fenntartású helyszínre is ellátogassanak. A japán vendégek - miután megnézték a halasi gyermekek és pedagógusaik bemutató foglalkozásait - elismerősen szóltak az itt folyó nevelőmunkáról.

Talán kevesen tudják, de közel 500 japán óvodában a magyar módszerekkel folyik a nevelés, oktatás. Köszönhető ez a Hani Alapítványnak, amelynek köszönhetően egy kis csoport látogatott hazánkba. A japán óvodapedagógusoknak az alapítvány kuratóriumi elnöke, Tordnáné Hajabács Ilona és csapata szervezte a programot. Több intézménybe is ellátogattak, pénteki programjukban a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda szerepelt. A kuratórium elnöke elmondta, hogy azt tetszik a távol-keletieknek a magyar nevelésben, hogy központi szerepet kap a játékos tanulás, amely megfelel a gyermekek életkori sajátosságainak.

A vendégeket Dózséné Mohos Mónika igazgatónő és Tallér Erzsébet óvodavezető fogadta. Először a Lomb utcai ovival ismerkedtek meg a japán pedagógusok. Bepillantást nyerhettek több foglalkozásba is, a gyermekek pedig köszöntővel és saját készítésű ajándékkal kedveskedtek a látogatóknak. Tallér Erzsébet tájékoztatást adott a nevelési módszerekről, illetve beszélt arról is, hogy az intézmény hogyan segíti az óvodából az iskolába való átmenetet. Kitamura Yosie egy magánóvoda vezetőhelyettese Japánban. - Nagyon tetszett az épület, látszok, hogy a díszítésből is kiveszik a részüket a gyermekek. Japánban sokkal szigorúbb a nevelés, itt azt tapasztaltam, hogy ez sokkal személyre szabottabb, a képességek figyelembevételével - mondta a szakember. 

Az óvodából a Szent József Katolikus Általános Iskolába mentek át a vendégek. Ott megtekintették a  hagyományőrző Betlehemes pásztorjátékot, amelyet a 4. évfolyamos diákok adták elő. A 10 éves jubileumát ünneplő Pedagógus Kórus az egyházi vegyeskari művek mellett egy japán népdallal is kedveskedett a vendégeknek.