Kézműveskedés és robotok egy helyen
Közélet

Kézműveskedés és robotok egy helyen

Az Alapfokú Művészeti Iskola nyitotta a nyári táborok sorát Kiskunhalason. A Végh-kúriában megtartott programon különféle dolgokat próbálhattak ki a fiatalok. Van, aki batikolt, míg mások robotokat programoztak.

A gyermekek a nyári szünet első hetében minden hétköznap reggeltől délutánig tevékenykedtek a kúriában. Hagyományőrző kézműves technikákat ismerhettek meg, közben pedig remekül mulattak.

- Ezekben a napokban országszerte tematikus táborok zajlanak, ehhez csatlakoztunk mi is. Kaptunk egy témasablont, de ez csak ajánlott munkamenetet kínál, természetesen el lehetett tőle térni. Mi a kortárs mesék feldolgozását választottuk a művészet témakörben. Egy csoport most éppen a batikolás folyamatát tanulja, mi pedig programozható robotokkal végzünk el különböző feladatokat. Bátran mondhatom, hogy a mai, modern gyerekek körében ez a legkedveltebb programlehetőség a mostani táborunkban. Színes filctollakkal pályát rajzolhatnak a kis robotoknak, amik aztán színjelzéstől függően különféle feladatokat hajtanak végre – tudtuk meg Kovács Ibolyától, az Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettesétől.

A tábor résztvevői azt mondták, sok hasznos dolgot tanultak meg az együtt töltött napok során.

- Még soha nem batikoltam. Nagyon érdekes ez a technológia. Először szorosan meg kell kötözni zsineggel az összegyűrt ruhadarabot. Bele kell mártani a forrásban lévő, befestékezett vízbe. Nagyjából tíz perc után kivehetjük, lecsepegtetjük, és leszedjük a kötözéseket. Ahol madzag volt, ott fehér marad a ruha, a többi részén pedig olyan színű, amilyen a festék volt a vízben. A robotok is nagyon tetszettek, készítettünk különféle akadályokat, amiket a kis gép kikerült. Villog, csipog és nagyon okos – mesélte élményeit Fazekas Panna Lili, a Fazekas-iskola diákja.

A nyár folyamán több tábor is megvalósul majd a Végh-kúriában.