Ki adjon elsőbbséget kinek?
Közélet

Ki adjon elsőbbséget kinek?

Az utóbbi hetekben több olyan kereszteződést, gyalogátkelőt is bemutattunk, amelyek mind komoly veszélyforrásokat hordoznak magukban. A Városháza bejáratánál lévő zebra környéke is ilyen, hiszen itt az autósoknak, kerékpárosoknak és gyalogosoknak is nagyon kell figyelniük egymásra, ha nem szeretnének balesetet okozni.

Naponta többször is kialakulnak veszélyes szituációk a Városháza Szilády Áron utcai sarkánál lévő gyalogátkelőnél. S bár korábban több baleset is történt itt, a tapasztalatok szerint az erre közlekedők jelentős része még mindig nincs tisztában az oda vonatkozó KRESZ szabályokkal.

- A helyzetet itt az bonyolítja, hogy egy gyalogátkelő és egy kerékpárút is keresztezi az úttestet. A legfontosabb, hogy mindenki a saját sávján haladjon, a kerékpáros ne tekerjen keresztül a zebrán, de a gyalogos se sétálgasson a kerékpárúton. A biciklisek vegyék figyelembe, hogy nekik elsőbbségadási kötelezettségük van, erre tábla is felhívja a figyelmüket! Az autósok felelőssége is nagy. A gyalogosokat át kell engedniük, a kerékpárosokat viszont nem kötelesek, hisz velük szemben az autóknak van elsőbbségük. A sofőrök bár lemondhatnak elsőbbségükről és átengedhetik a bringásokat és a gyalogosokat egyszerre, de ezzel nem hozhatja kellemetlen helyzetbe a szemből érkező autósokat, akik mondjuk, csak a gyalogosokat szeretnék átengedni – nyilatkozta Nagy István gépjárművezető oktató.

A megkérdezett gyalogosok szerint az autósok nagyrésze előzékeny, így hamar át lehet kelni az úttesten, a kerékpárosok szerint viszont hiba volt elsőbbségadásra kötelező táblát kihelyezni a kerékpárúthoz, hisz sokkal egyszerűbb lenne, ha a gyalogosokkal együtt mehetnének át az úton.