Koncertek és kapcsolatépítés Kronachban
Közélet

Koncertek és kapcsolatépítés Kronachban

Hivatalos partnervárosi látogatáson vett részt Németországban múlt hétvégén Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere Wolfgang Beiergrößlein, Kronach polgármesterének meghívására. A küldöttségünk a német testvérvárosunk borfesztiválján vett részt, amelyen a Kiskunhalasi Városi Fúvószenekar két alkalommal nagy sikerű koncertet adott. A városvezetők a partnerség aktualitásának áttekintése mellett a jövőre esedékes 30 éves kapcsolat megünneplésének részleteit is megbeszélték. (címkép: két polgámester a koncert előtt)

Kiskunhalas és Kronach között a partnervárosi kapcsolat már több mint negyedszázados. Ebben elsősorban kultúra és az oktatás terén gazdag az együttműködés, amely mindkét fél számára gyümölcsöző múltat jelent. Ezúttal is egy kulturális rendezvényen, a Kronachi Borfesztiválon történt együttműködés.

A Marien téren, Kronach városfala alatt is játszott a Kiskunhalasi Városi Fúvószenekar (kép Fülöp Markót Szilvia)

Kronach városában már több mint félévszázada tartanak borfesztivált nyaranta. A rendezvényen a környék és a német testvérvárosok borai mutatkoztak be. A főleg száraz borokat nagy élvezettel kóstolgatták a vendégek, miközben a színpadokon különböző fellépők szórakoztatták a közönséget – tudtuk meg Juhász Gábortól, városunk külkapcsolatokért felelős referensétől. A szakember kihangsúlyozta, hogy az eredményes együttműködésben a városvezetői szándék megvalósításában nagyon komoly munkát vállaltak folyamatosan a háttérben Hubert Zapf osztályvezető és  Maryann Heumann, a kronachi hivatal partnerségi felelős munkatársa.

Juhász Gábor kiemelte, hogy a halasi küldöttségben ezúttal a Kiskunhalasi Városi Fúvószenekar vállalt kulcsszerepet Lauer Zsolt karnagy vezetésével. Fúvósaink két alkalommal, szombaton és vasárnap is koncerttel lepték meg a fesztiválra látogató érdeklődőket. A hivatalnok hozzátette, hogy Wolfgang Beiergrößlein, a vendéglátó német város első embere által Fülöp Róbert tiszteletére vasárnap tartott hivatalos ebéden az aktuális kapcsolatok alakulása mellett a jövőre esedékes 30 éves partneri viszony megünneplése is szóba került. Fülöp Róbert polgármesterrel megegyeztek abban, hogy a partnerség harminc éves évfordulóját mindkét város ünnepein kiemelten kezelik majd és kulturális csoportok szerepléseivel adnak annak nyomatékot. A legközelebbi közös találkozó a szeptemberi Halasi Nemzetközi Szüreti Fesztiválon lesz, amikor kronachi küldöttség érkezik majd városunk legnépszerűbb rendezvényére.

Képek: Fülöp Markót Szilvia