Korán nyíltak a krizantémok
Közélet

Korán nyíltak a krizantémok

Van, aki pár szálat, van, aki nagy csokrokat vásárol. Halottak napja alkalmából egyre több a virág a sírokon. A legtöbben ilyenkor krizantémot visznek a temetőkbe. Halason a virágárak az előző évekhez hasonlóan alakulnak. A termelőknek az időjárás most is feladta a leckét, ezúttal túl hamar kezdtek el nyílni a virágok.

Az ünnepre felkészültek a kereskedők és virágtermelők. A halasi temetők bejáratánál már napok óta ott vannak az árusok a virágokkal, koszorúkkal, mécsesekkel, de a város virágüzleteiben és a piacon is ott a sok virág. A napok most úgy alakultak, hogy hosszabban elhúzódnak a temetőlátogatások. Volt, aki már az elmúlt hétvégén felkereste szerettei nyughelyét, van, aki most ezekben a napokban. Az ősz virágai a krizantémok minden évben nagy figyelmet igényelnek a kertészektől, hiszen ezekre a napokra kell időzíteni a nyílásukat. Van év, amikor az a baj, hogy elfagynak, ám idén a szokatlan meleg miatt korábban kezdték kibontani szirmaikat a krizantémok – mondták az őstermelők.

Az országos tendenciától eltérően itt az árakban nincsenek nagy változások, már évek óta hasonló áron lehet hozzájutni a virágokhoz. A termelők és árusok szerint hiába emelkednek az előállítási költségeik, nem tudnak árat emelni, mert akkor nem vennék meg a virágokat. Halason általában 200-300 forint a krizantém szála, míg a fővárosban 700 forintot is el tudnak kérni érte.

Hagyományos és különleges szirmú, vágott és cserepes virágokkal készültek a termelők. Így mindenki megtalálhatja azt, amit keres. Vannak, akik kimondottan a nagyfejű virágokat keresik, míg mások a kisebb, de tömörebb szirmúakat választják, mert azok jobban tartják magukat szeles időben. A színek közül a fehér a legkeresettebb.