Kórházi bajnokság a kézfertőtlenítés jegyében
Közélet

Kórházi bajnokság a kézfertőtlenítés jegyében

ülönös versenyre gyűltek össze pénteken a halasi kórház dolgozói. A világnaphoz kapcsolódva megrendezték az intézményben az I. Kézhigiénés Bajnokságot. Elméleti és gyakorlati feladat várt az osztályok csapataira. Az egészségügyi intézményekben különösen fontos a higiénia betartása. A halasi kórházban már korábban fertőtlenítőszeres adagolókat szereltek fel, amiket a betegek és látogatók is használhatnak.

Igazán emlékezetessé tették a Kézhigiénés világnapot a halasi Semmelweis kórházban.  Játékos versenyre hívták az intézmény osztályait.  A fertőtlenítés témaköre állt a kérdések középpontjában. Az egészségügyi dolgozókat elméleti és gyakorlati feladatok várták. Az egészségügyben különösen fontos a kézfertőtlenítés minősége, a megfelelő technika alkalmazása – ezért fontos az oktatás, a továbbképzés és ezért szerveztük ezt a versenyt is – sorolta Dr. Patyi Márta PhD kórházhigiénés tanácsadó. A kórokozók kézről kézre, felületről betegre, vagy felületről felületre is átkerülhetnek, a WHO évekkel ezelőtt meghirdette a biztonságosabb betegellátás programot és a hazai egészségügy, illetve a halasi kórház is próbál erre figyelmet fordítani.

A kórház névadója Semmelweis Ignác élharcosa volt a fertőtlenítésnek. Ma már korszerű szerek állnak rendelkezésre. - Egy program keretében a kórház több pontján is elhelyeztünk kézfertőtlenítő adagolókat, amit bárki használhat a betegek és látogatók közül is. Ezzel is próbáljuk megelőzni a kórokozók továbbadását – mondta Dr. Ördögh Csaba a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház orvosigazgatója, aki maga is részt vett a versenyben.

Az I. Kézhigiénés Bajnokság legérdekesebb része a gyakorlati feladat volt. A versenyzők egy adagnyi fertőtlenítőszert kaptak, és 30 másodpercük volt arra, hogy azt tökéletesen eloszlassák a kezükön. A zsűri UV fény segítségével nézte meg, hogy mennyire voltak alaposak a kollégák. A verseny végén a győztes csapatok az osztályok számára hasznos ajándékokat vehettek át. 

Fotók: Fehér Erika, Vercz András