Lovasbál az évfordulók jegyében (galéria)
Közélet

Lovasbál az évfordulók jegyében (galéria)

Több évtizedes múltja van Kiskunhalason a Lovasbálnak, az idei alkalomhoz több jubileum is köthető. Ezt is megünnepelték szombaton este a Sóstó Csárdában, ahol elismerések átadására is sor került. A társasági eseményt megnyitó Budai Gyula kormánybiztos kiemelte, hogy mindig örömmel jön városunkba, ahol a lovasok nagyon elhivatottak, elkötelezettek és a céljaik megvalósításához a jövőben is számíthatnak a segítségére. A Hirling József életműdíjat idén Bánfi Vilmos vehette át.

Kilencven esztendővel ezelőtt született Hirling József ezredes, a Lovasiskola legendás parancsnoka, 65 éve alapították a Határőr Dózsát, 50 éve kezdődött  a május elsejei lovasversenyek sorozata és 20 esztendő után ismét volt halasi válogatott a csapat országos bajnokságon. Többek között ezeket a jeles évfordulókat is ünnepelték szombaton este a Lovasbálon, a Sóstó Csárdában. Mindezek mellett elindult egy 400 milliós fejlesztés a Lovasbázison és olyan eredmények születtek 2017-ben, amelyekre joggal lehet büszke mindenki. A vendégeket Budai Gyula kormánybiztos köszöntötte.

Budai Gyula kormánybiztos köszöntötte a vendégeket

Elmondta, hogy mindig nagy örömel jön Kiskunhalasra, ráadásul a lánya is versenyzik, így édesapaként több alkalommal szorították gyermeke sikereiért. Budai Gyula kiemelte az itteni lovasok elhivatottságát és jelezte, a mostani 400 milliós felújítással még nem ért véget a fejlesztés. Cél, hogy nagy nemzetközi versenyeknek legyen a házigazdája az itteni bázis. Úgy fogalmazott, sok Juhász Tiborra lenne szükség az országban, aki mindent megtesz a sikerekért és a tervek megvalósulásáért. A megnyitó után elismerések átadására került sor.  Elsőként a Kiskunhalasi Lovasbandérium érmét vehette át Kovács Kornélia, aki egészen fiatalon lett tag és mostanra nélkülözhetetlen lett az egyesület életében. Ugyancsak ezt az elismerést vehette át Bányai Gábor országgyűlési képviselő, aki pályázatokon és vidéki bemutatkozási lehetőségekhez segítette az egyesületet, komoly része volt a 400 millió forintos bázisfejlesztés elnyerésében is.

Kovács Kornélia kapta meg a bandérium érmét

Az elmúlt évben Weinhardt Virág volt a legeredményesebb halasi lovas és ezt a díjugrató szakág is elismerte. Virág tavaly a korosztályos Európa-bajnoságon a döntőben két hibátlan pályát is lovagolt, a hatodik helyen zárt. Neki köszönhető az első ifjúsági olimpiai kvóta  a magyar lovassport történetében. Polgármesteri különdíjat vehetett át a fiatal versenyző Fülöp Róberttől (címképünkön). Szotyori Nagy Kristóf, a díjugrató szakág elnöke a legeredményesebb magyar díjugrató klubnak, az Airvent Lovas Klubnak adott át elismerést. 

Újra összeállt a legendás határőr csapat

A tavalyi Fiat díjugrató országos bajnokságon 20 év után indult ismét halasi csapat. A Határőr Dózsa színeiben annyi örömet okozó legendás válogatott ismét összeállt, Fazekas István, Füzér Gábor, Fodor Gábor, Nagy Sándor Tuska Pál csapatkapitány vezetésével ezüstérmet nyert. Ebből az alkalomból köszöntötte őket Szotyori Nagy Kristóf és Juhász Tibor, a Magyar Lovas Szövetség elnökségének tagja.  

Bánfi Vilmos kapta a Hirling-életműdíjat

Az est kiemelkedő pillanatként adta át Tuska Pál olimpion az idei Hirling József életműdíjat. Ebben az évben a legendás pályaépítő és Józsi bácsi bizalmasa, Bánfi Vilmos pályaépítő vehette át az elismerést. Vili bácsi meghatodva fogadta a gratulációkat. Bár már nyugállományba vonult, ma is elképzelhetetlen nélküle egy halasi verseny. Az ünnepélyes pillanatok végén Bányai Gábor országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt, ezek után pedig a Sóstó Csárda jóvoltából finom falatok, a Colorband-nek köszönhetően pedig kiváló muzsika várta a bálozókat. (Részletek a keddi Sportmagazinban és a szerdai Halasi Tükörben.)

Fotók: Anda Péter