Nyugdíjas  mozdonyvezetők találkozója Halason (galéria)
Közélet

Nyugdíjas mozdonyvezetők találkozója Halason (galéria)

Rengeteg fotó, egy korabeli napló, számtalan kedves és szomorú történet is előkerült a nyugdíjas kiskunhalasi mozdonyvezetők baráti találkozóján. Immáron 2007 óta hagyomány, hogy évente két alkalommal összejönnek a már nem aktív masiniszták, hogy felidézzék a dolgos hétköznapokat és beszélgessenek egy jót. A pénteki találkozón három új tagtársukat is köszöntötték, akik az elmúlt hónapban vonultak vissza.

Egy baráti társaság, egy közösség, egy klasszikus szakma jeles képviselőiből. A nyugdíjas kiskunhalasi mozdonyvezetők összetartóak, ápolják még a régi hagyományokat, kapcsolatokat. Sokan közülük még gőzössel kezdték a pályafutásukat, éppen róluk szól a közelmúltban megjelent könyv, a Tizenkét füstös ember. Ebben egyébként több halasi masinisztával közölnek visszaemlékezéseket. Közöttük van Papp László, aki közreműködött  2007-ben a nyugdíjas tagszervezetet megalapításában.. Az ő munkáját segíti a találkozók alkalmával Gusztos Károly, aki még aktív. Évente két alkalommal tartanak összejöveteleket, pénteken délelőtt a Kötöny Csárdában találkoztak.

Eljött Kiss László is, aki kiskunhalasi masinisztából, érdekképviseleti vezetőből lett aztán két évtizeden át a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke. Ő azt mondja, halasinak érzi magát és szívesen vesz részt az ilyen alkalmakon. Hagyomány az is, hogy a találkozón megemlékeznek azokról, akik az elmúlt időszakban hunytak el.  A az aktív közösség ezúttal három új taggal bővült, akik több évtized után hagyták ott a vezetőállást. Őket Csiki János bátaszéki mozdonyvezető festményeivel ajándékozták meg. (További részletek a szerdai Halasi Tükörben.)