Ökonap az újrahasznosítás jegyében
Közélet

Ökonap az újrahasznosítás jegyében

Az újrahasznosításon volt a hangsúly a halasi ökonapon. A Közösségek Házában tartottak előadást a Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesülete és a Napsugár óvodák szervezésében. Az érdeklődők még azt is megnézhették, hogy hogyan lehet egy italos dobozból egyszerű módon merített papírt készíteni.

A város óvodáiból és általános iskoláiból érkeztek érdeklődők. Az itt kapott ötleteket fel lehet majd használni az óvodákban és iskolákban, például azt, hogy mit lehet kezdeni a már kiürült italos kartonokkal – mondta Mongyi Marianna a Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesületének ügyvezetője.

Hazánkban csak a hulladék 13 százaléka kerül újrahasznosításra, míg Németországban ez az arány már 46 százalék. Megdöbbentő adatok sora hangzott el Baka Évának, az Italos Karton Egyesülés ügyvezető igazgatójának előadásán a Közösségek Házában.  A program érdekességeként a jelenlévők megnézhették hogyan lehet például egy tejes, vagy gyümölcskés dobozból merített papírt készíteni. 

Először gondosan szét kell tépkedni a dobozt, majd a darabok egy – megerősített késes - turmixgépe kerültek, a tartály fel lett öntve vízzel és már jöhetett is az aprítás. Némi turmixolás után egy sűrűbb fehér folyadékot kapunk. A megmaradt fémes darabkákat ki kell szedni. A folyadékot egy szitán lecsepegtetni és a szitán maradt anyagból már lényegében kész is a merített papír, amit a fantázia szerint lehet színezni és díszíteni. Lehet, hogy a látottak alapján több halasi óvodában is ilyen ajándék készül majd anyák napjára.

A meghívott előadó szerint komoly szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy hazánk is elérje a hulladék újrahasznosításának európai uniós elvárásait. Sokkal magasabb számban kellene a szelektív gyűjtőkbe kerülnie például a tetrapack csomagolásoknak.

Sok intézmény pedagógiai programjában kiemelt szerepet kap a környezettudatos nevelés. Az óvodás korosztály különösen fogékony az új ismeretekre - mondta Ácsné Fehér Klára a Napsugár Óvodák intézményvezetője. Ezért is fontosak a folyamatos továbbképzések – fűzte hozzá. A Halasi ökonap a Felsővárosi iskolában egy rendhagyó órával folytatódott, majd a városi óvodás versmondó versennyel zárult.