Közeleg az Otthon melege pályázat beadása
Közélet

Közeleg az Otthon melege pályázat beadása

A térség lakói november 7-én, szerdán 10 órától küldhetik el kérelmeiket. Megkezdődött az Otthon melege program idei pályázata. Sokan tervezik a régi mosó- vagy hűtőgépeik cseréjét. A programban résztvevő műszaki üzletekben szinte egymásnak adják a kilincset az érdeklődők.

Halason is igen élénk az érdeklődés az Otthon melege program iránt. – Mi öt éve csináljuk ezt, de talán most jönnek a legtöbben – mondja Krausz Zoltán vállalkozó. A program azért népszerű, mert a nyertesei állami segítséggel tudják lecserélni a régi nagyfogyasztású készülékeiket energiatakarékosakra.

A mostani program országos szinten összesen kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a családok energiafelhasználásának csökkentéséhez. A támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka. Legfeljebb 25 ezer forint nyerhető el az A+ kategóriájú, 40 ezer forint az A++ kategóriájú, illetve 45 ezer forint az A+++ kategóriájú készülékek esetében.

Az Otthon melege programra magyar adóazonosító jellel és magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú természetes személyek nyújthatnak be pályázatot az ügyfélkapun keresztül. Személyenként és lakásonként legfeljebb egy háztartási nagygép cseréjéhez nyerhető el támogatás. A tapasztalatok szerint sietni kell a jelentkezésekkel, így 10 órától célszerű próbálkozni a pályázatok elküldésével, mert a nagy érdeklődés miatt gyorsan elfogyhat a keret.