Óvodai kiskert-program 2.0 (galéria)
Közélet

Óvodai kiskert-program 2.0 (galéria)

Folytatódik a Halas és Környéke Gazdakör idén tavasszal elindult programja, amely azt  célt tűzte ki, hogy tűnjenek el az elhanyagolt parcellák és legyen újra sok kiskert. A mezőgazdaság szeretetét, csakúgy, mint a magot, már egészen korán el  vetni, ezért Csanádi Lajosék az óvodásokat vonták be. A tavaszi kezdeményezés sikeres volt, mától pedig már a folytatáson van a hangsúly.

A Bajza utcai óvodások két kiskertet is művelnek majd a következő hetekben, hónapokban. Az intézmény is bekapcsolódott a Halas és Környéke Gazdakör programjába, amely idén tavasszal indult. Akkor halasi és a járás területén lévő intézményekben kaptak a gyermekek parcellákat, hogy azokban aztán hagymát, egyéb háztáji növényeket termesszenek. A folytatásban őszi búzát vetettek el Csanádi Lajos és Bagi Bence segítségével. Sőt, Jakab István, az országgyűlés alelnöke is közreműködött a munkálatokban. Az ovisok számára a jelükkel ellátott táblácskák jelzik, hogy melyik vetést kell gondozniuk. 

- A jövő gazdanemzedéke itt van az óvodákban, azt tapasztaltam, hogy figyelmesek, ügyesek. Sőt azt tapasztaltam, hogy van olyan kisgyermek, aki otthon, a szüleitől egészen biztosan látott már hasonló munkálatokat-  foglmazott Jakab István. Csanádi Lajos hozzátette, már 15 helyi és járási óvodába kapcsolódott be a programba. A terv az a most elvetett búzával, hogy jövő nyár elején majd betakarítják közösen a termést és a növényből készült liszt felhasználásával kenyeret sütnek. Hogy milyen az igazi békebeli, adalékanyagoktól mentes kenyér, azt megkóstolhatták a kislányok és kisfiúk. Sőt, egy jánoshalmi gazdálkodónak köszönhetően finom almát kapott az óvoda. Részletek a 19 órakor kezdődő híradóban.