Petőfi szobor – szoros volt a szavazás
Közélet

Petőfi szobor – szoros volt a szavazás

Lezárult a szavazás a Petőfi szobor ügyében. Mihályi Gábor a kiskunhalasi Petőfi szobor alkotója nemrég azzal kereste meg a polgármestert, hogy a városban található vörösrézlemez alkotását szeretné magángyűjteménybe venni és felújítani. Ezzel kapcsolatosan Fülöp Róbert polgármester a közösségi oldalán kérte ki a lakosság véleményét. Mint kiderült, majdnem ugyanannyian szeretnék a szobor maradását, mint ahányan egy új emlékhelynek örülnének.

Mihály Gábor alkotását 1978-ban, vagyis négy évtizede állították fel, ám a református imaház mellett található szoborral az alkotónak más tervei vannak, így az önkormányzat most megoldást keres a kérdésre.

Egy hétig szavazhattak a halasiak a polgármester közösségi oldalán a Petőfi szoborról. 248 fő nyilvánított ily módon véleményt. Mint kiderült nem is olyan könnyű állást foglalni egy ilyen kérdésben. Az a hozzászólásokból és az általunk megkérdezett járókelők elmondásából is kiderült, van, akinek tetszik a szobor, van, akinek kevésbé, de már megszokta. A közösségi oldalon látható a szavazás eredménye is. 55% azt szeretné, hogy maradjon a helyén ez a szobor, míg 45 % inkább másik emlékhelyet szeretne.

Egy hosszabb folyamat lesz, mire eldől a Petőfi szobor sorsa, hiszen több szakembert is be kell vonni a kérdésbe, illetve figyelembe kell venni a költségvetés vonzatot is, így a halasiak véleménye egyelőre egy irányvonalat adhat – ezt még a szavazás elindításakor mondta Kiss Renáta a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal kabinetvezetője.