Rákóczi példa lehet a mai fiataloknak
Közélet

Rákóczi példa lehet a mai fiataloknak

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon tartott előadást a tekós fiataloknak Bábel Balázs érsek. A témák középpontjában II. Rákóczi Ferenc fejedelem állt. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium igazgatója elmondta, hogy ez az év igen jelentős az intézmény életében.

- Minden II. Rákóczi Ferenc nevét viselő iskola életében, így a Tekó életében is fontos ez az esztendő, hisz Rákóczi fejedelemmé választásának 315. évfordulóját ünnepeljük most. Tavaly decemberben az Országgyűlés ezt az évet Rákóczi emlékévvé nyilvánította. Ennek az ünnepségsorozatnak már volt egy epizódja március 31-én, amikor is Bábel Balázs érsek atya ünnepélyes keretek között, egy szentmise keretében megnyitotta a Rákóczi emlékévet, így ez most a második felvonása az eseményeknek – mondta Téglás László.

Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke egyházi és történelmi összefoglalót is tartott a diákoknak. Mint mondja, nem elegendő az, ha valaki történelemkönyvekből tanulja meg a régmúlt nagy alakjainak életét. Saját jövőnk érdekében részletesen is ismernünk kell a múltunkat.

- Miután nagyböjt van, sőt annak is a végéhez közeledünk, s mivel II. Rákóczi Ferenc komoly hitvalló volt, ezért az ő életéből veszem a példát a megtérése utáni időből, és ezt állítom majd a fiatalok elé példaként – mesélte az érsek.

A résztvevő diákok úgy látják, több hasonló, rendhagyó órára lenne szükség, hisz az ilyen alkalmakkor sokkal könnyebb megjegyezni a hallott információkat. További részletek a Halas TV ma esti Híradójában láthatók.