Rendőri figyelmeztetés a hőségre
Közélet

Rendőri figyelmeztetés a hőségre

A beköszöntött hőség kihat a közlekedésre is. A fokozódó meleg közlekedésbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet a rendőrség. A forróság miatt gyengül az autósok koncentrációképessége, tompul a figyelme – közölte a rendőrség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat június 10-én Bács-Kiskun megyére is első fokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. 

A tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, mely egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is. A közlekedés résztvevői között jelentősen emelkedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket – áll a rendőrség tájékoztatójában.

A nyári közúti balesetek megelőzéséhez hasznos tanácsokat is kiadott a rendőrség.  Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessen mindig kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni, és előre tervezze meg az útvonalat!  

Az úton lévők fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz vagy üdítőital! A sofőrök legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot!

Aki megáll, a járművét, lehetőleg ne napos helyen hagyja! Soha ne hagyjanak a parkoló gépjárműben kisgyermeket vagy háziállatot, még rövid időre sem, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek – kéri a rendőrség.