Segítenek kertészkedni
Közélet

Segítenek kertészkedni

Ingyenes vetőmaggal, palántával és tanácsadással próbálja kertészkedésre ösztönözni a halasiakat egy program, amelyre május 15-ig lehet pályázni. Ötven főnek tud segíteni a pályázat.  Olyanok is jelentkezhetnek, akik még soha nem kertészkedtek és elég egy apró művelhető terület is.

Sok családi háznál és városszéli zárt kertben is példásan művelik a földet, ám vannak negatív példák is. Jobb esetben befüvesítik és nyírják a területet, de vannak elhanyagolt, gazos területek is – mondta Csanádi Lajos a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke, aki egyben a konyhakerti termelés ösztönzését célzó program tanácsadója.

.– A programba bekerülőknek díjmentesen biztosítunk vetőmagot, palántákat – például szamócát – és ha szükséges növényvédő szereket is, bár inkább a biogazdálkodás felé szeretnénk terelni a kertészkedőket. Az sem baj, ha a résztvevőknek nincs semmilyen kertészkedési tapasztalata, hiszen a program a tanácsadást is tartalmazza. Nem kell nagy dolgokra gondolni, már akár pár négyzetméteres területen is el lehet kezdeni a kertészkedést és elég csak egy-két fajta növényt nevelni. Új technológiákat is megismerhetnek a résztvevők, például kevesen tudják, de a fólia alatt nevelkedő burgonyát elkerülik a bogarak, sőt még balkonon vödörben is lehet krumplit termelni – sorolja a program részleteit Csanádi Lajos. Május 15-ig kell jelentkezni a pályázatra.  A kiskunhalas.hu internetes oldalon elérhetőek a jelentkezési lapok és a részletes tudnivalók, de a városházán is segítenek a jelentkezésben.

Ancsa Molnár Imréné amikor teheti kertészkedik. - Igaz, hogy sok munka van vele, de engem kikapcsol. A háztartás számára pedig sok mindent meg tudok termelni, ráadásul tudom, hogy ami innen kikerül az megbízható, míg a multiknál kapható zöldségről, gyümölcsről nem tudni, hogy mi mindennel kezelték. Jó lenne, ha nem lennének műveletlen kertek, én mindenkit arra biztatok, hogy ha van földterülete, használja ki a lehetőséget.