Szabadka kilencedszer is remek volt (galéria)
Közélet

Szabadka kilencedszer is remek volt (galéria)

Közel háromszáz kerékpáros ért be Szabadka főterére szombaton délben. Kiskunhalasról startolt el reggel a 9. KOLIKEN Kiskunhalas - Szabadka Barátság Kerékpártúra. A kerékpáros rendezvény a „Kerékpárral 7 határon át” programsorozat keretében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg. A Halasi Média és Kultúra Kft. felhívására 32 településről több mint 240-en regisztráltak, ehhez a csapathoz csatlakoztak be még több tucatnyian a Tompáról és Kelebiáról.

Szombaton kora reggel Kiskunhalason a Közösségek Háza udvarán gyülekezett a népes társaság, hogy Király Gábor főszervező jelzésére megindulhassanak az 50 kilométerre lévő testvérvárosba, Szabadkára. Kilenc esztendővel ezelőtt alig 20 halasi kerékpáros tette meg így, szervezetten ezt a távot, napjainkra a térség egyik legnagyobb kerékpáros megmozdulásává nőtte ki magát a rendezvény.

Tóth Péter az Innovációs és Technológiai minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára is részt vett az eseményen, az államtitkár elismerően szólt a halasi rendezvényről. Mint mondta, a helyi kezdeményezés egyfajta etalonként szolgált az országos méretűvé vált kerékpártúra-mozgalom elindításához.

Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere is többször megtette már ezt a száz kilométeres távot, a városvezető szerint jó alkalom ez arra, hogy a térség felhívja a figyelmet a kerékpárút fejlesztés fontosságára. A népes csapat több megállót beiktatva haladt a határon túli úti cél felé. Tompán Véh László polgármester frissítővel, gyümölccsel várta a túrázókat. A zökkenőmentes határátlépést követően a szabadkai városházán Bunford Tivadar a képviselőtestület elnöke köszöntötte a vendégeket.

A beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre inkább elmosódnak majd a határok a két ország között, ehhez hozzájárulnak az útfejlesztések és az ilyen túrák, melyek erősítik a barátságot, az összetartozást. A remek hangulatú ebédet, majd a városnézést követően a hazafelé tartó túrázók Kelebián Paskó Csaba atyánál, a kelebiai római katolikus templomnál álltak meg egy frissítőre, majd kevéssel 19 óra után gördültek be Kiskunhalas főterére

A szervezők és a támogatók jóvoltából idén három kerékpárt is kisorsoltak a résztvevők között. Kiskunhalas Önkormányzatának ajándékát Koch Edit vihette haza, a Koliken Kft. felajánlásának Csovics Tünde örülhetett, míg az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felajánlott kerékpárt a kecskeméti Kullai László vihette haza. További részletek hétfőn 19.00-kor a Halas Televízió Híradójában!