Szivacsdugós nagytakarítás Kunfehértón (galéria)
Közélet

Szivacsdugós nagytakarítás Kunfehértón (galéria)

Megkezdte a kunfehértói ivóvízhálózat tisztítását a szolgáltató, a Kiskunvíz Kft. A szakemberek a dörzsfelületű szivacshengereket behelyezik a csövekbe, majd a nagynyomású vízzel a végpontig hajtják. A szükségszerű tisztítási művelet némi kellemetlenséggel járhat, ám ezt követően hosszú hónapokig ismét tiszta csövekben folyhat a mindennapi ivóvíz.

A Kiskunvíz Kft. több mint 50 településen lát el szolgáltatási feladatokat, egy éves ütemterv szerint folyamatosan takarítják, tisztítják az ivóvízhálózatokat. Erre az egyik legjobb módszer a szivacsdugós takarítás. Május hónapban Kunfehértón végeznek ilyen faladatokat a Kiskunvíz szakemberei. Az ivóvízcsőbe egy speciális aknában helyezik be a dörzsfelületű szivacsos anyagot, majd ismét nyomás alá helyezik a rendszert. 

rendszert. A víz maga előtt tolja, a dörzshengert, az pedig letisztítja a csövek belsejét. A hálózati végpontokon aztán a vízzel együtt kimosódik a szivacsdugó valamint az úgynevezett biológiai filmréteg, amely a hónapok során lerakódik a csövek falára. A tisztítási munkálatok során időszakos vízhiány, nyomásingadozás, valamint vízminőség ingadozás történhet. A szakemberek arra kérnek mindenkit, ha huzamosabb ideig ezeket tapasztalják, akkor ezt jelezzék a szolgáltató központi számán a 06/77/421-622-es számon.

A központi hibabejelentőt hívják, ha baj van, kéri Füzesi Péter a halasi üzemmérnökség vezetője

A tapasztalatok szerint a hálózattisztítással párhuzamosan célszerű kitisztítani az ingatlanokon található belső hálózatokat is, hiszen abban is lerakódik lepedék az idők folyamán. Ugyan ilyen fontos az elektromos bojlerek időszakos takarítása is, itt ugyanis a vízkő okozhat minőségromlást. A tisztítási munkálatokkal május 24-re végeznek a Kiskunvíz Kft. szakemberei.