(►)Táncos sétányavató (galéria)
Közélet

(►)Táncos sétányavató (galéria)

Éppen negyedszázados Kiskunhalas és Nowy Sacz (Újszandec) testvérvárosi kapcsolata, amely az évek alatt egyre szorosabb lett.  A halasiak úgy döntöttek, Kuris István László képviselő kezdeményezésére, hogy a városháza és a piac közötti járdaszakaszt Újszandec sétánynak nevezik el. Az ünnepélyes, táncos avató szombaton délelőtt volt.

Újszandec sétány Kiskunhalas legújabb közterületi elnevezése. Ez a jelképe annak a testvérvárosi kapcsolatnak, amely Kiskunhalas és Nowy Sacz (Újszandec) között immáron negyedszázada tart. A magyar-lengyel barátság jegyében a két települést egyre több és egyre szorosabb szálak fűzik össze. Ezért nagyon sokat tett Kuris István László képviselő, akinek a kezdeményezésére nevezték el a sétányt a testvérvárosunkról.

Az ünnepélyes avatóra a 40. Halasi Szüreti Napok keretében, szombaton délelőtt került sor. A jeles eseményen részt vett Ludomir Handzel Nowy Sacz elnök-polgármestere,, városunk részéről pedig Farkas Dániel alpolgármestere. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével a többi testvérvárosi delegáció, valamint az újszandeci Lachy tánccsoport is.  Ludomir Handzel kiemelte a két város egyre mélyülő viszonyának jelentőségét és örömmel üdvözölte a sétány elnevezését. Farkas Dániel úgy fogalmazott, régi adósságát telejsítette ezzel a város a lengyel barátaiknak. A jövőben a többi testvértelepülésről is nevezhetnek el közterületet- mondta a halasi alpolgármestre. Az avatón Hozdik Zsolt tiszteletbeli kanonok, plébános áldotta meg Kiskunhalas új közterületét. 

A hivatalos program végén a Lachy tánccsoport rögtönzött műsort adott. A vidám, dalos programba bevonták a lengyel polgármestert, a halasi alpolgármestert, a halasi plébánost is. A két város kapcsolata októberben újabb állomásához érkezik. Az évente több millió zarándok által felkeresett częstochowai kegyhely - Lengyelország lelki fővárosa - kolostorának házfőnöke P. Marian Adam Waligóra OSPPE október 6-án, vasárnap Kiskunhalasra látogat, hogy az egyházközség jubileumi eseményére emlékezve délután 16 órakor hálaadó szentmisét mutasson be. Az ünnepi szentmisén közreműködik és a szentmisét követően hangversenyt ad a templomban a Magyar Honvédség Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekara.