Tíz képzés indul és még pajtaszínpad is épül
Közélet

Tíz képzés indul és még pajtaszínpad is épül

Közel 60 millió forint érkezik Halasra két nyertes pályázatnak köszönhetően. Az egyik program különféle képzéseket tartalmaz, a másik infrastrukturális fejlesztést, illetve bővítést, ami egy új közösségi színteret hoz létre a Végh-kúriában. A tervrajzok elkészültek és a képzések szervezése is folyamatban van.

A lakosságot és a civil szervezeteket szolgálják azok a pályázatok, amelyek tavaly év végén kaptak sikeres elbírálást és már javában tart az előkészítésük. Az egyik a Végh-kúria épületét érinti és a felújítás mellett egy új színtér kialakítására is lehetőséget ad.

Potyogó vakolat, rossz nyílászárók, letöredezett lépcsők ezt látják most a Végh-kúria épületbe látogatók, illetve az itt működő civil szervezetek, vagyis ideje a felújításnak. Ám a közel 19 millió 700 ezer forintos nyertes pályázatnak köszönhetően nem csak javításokra, hanem egy új közösségi tér, egy úgynevezett pajtaszínpad kialakítására is mód nyílik, amely új színfoltot hozhat a halasi kulturális életbe.

 - Egy jól működő példát vettünk át, az Üllésen található Pusztaszínház mintájára álmodtunk meg közvetlenül a Végh-kúria épülete mellé egy pajtaszínpadot. Ez a közel 100 négyzetméteres fa építmény sok új lehetőséget hordoz magában. Például citeratalálkozókat, táncházakat, színjátszópróbákat, előadásokat lehet benne tartani, de abban is segít, hogy az esős idő se legyen akadálya a szabadtérre szervezett programoknak. Emellett építtetünk egy búbos kemencét is - sorolja Nagy-Apáti Ivett a Vég-kúriát is működtető Halasi Média és Kultúra Kft. ügyvezetője.

A terveket a Babud Mérnöki Iroda készítette. - Ez egy könnyűszerkezetes, földszintes építmény lesz. A telekhatáron lévő hátsó fala falazott, a belső- és véghomlokzatok fából készülnek. Teljes mértékben illeszkedik majd a környezetéhez, az eredeti épület arányához, formavilágához, mintegy kiszolgálja a főépületet – nyilatkozta Babud László építész, műemlékvédelmi szakmérnök.

A másik pályázat is sokakat érint, az egész életen át tartó tanulást ösztönzi és felnőtteknek nyújt különböző képzéseket több helyszínen. Erre a 36 hónapon keresztül zajló programra közel 39 millió 400 ezer forint, támogatás érkezik. Tíz képzés valósul meg a projektben.

- Nagyon színes a paletta, készülünk többek között gazdasági és informatikai tanfolyamokkal, de a fotózással is lehet ismerkedni a Halas Televízió stúdiójában profi körülmények között. Lesz alkotótáborunk, fazekas tanfolyam és a Forrás Klub, illetve a Szabad Tánc Műhely is csatlakozott a programhoz. Ezek kimondottan felnőtteknek szóló foglalkozások lesznek. A tanfolyamok többsége a Közösségek Házában valósul meg, de lesznek külső helyszínek is, például a Végh-kúriában a fazekas tanfolyam, illetve két darab öt napos tábor, de ezek nem fogják akadályozni a felújítási, bővítési munkálatokat. Halason kívül Jánoshalmát is érinti a projekt, hiszen be kellett vonni egy hátrányosnak minősülő közeli körzetet is- fűzte hozzá Nagy-Apáti Ivett.

A képzések helyszíneiről, a kezdési időpontokról és a jelentkezés módjáról, amint megjelennek a pontos információk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

Hozzászólás (0)