Uniós pályázat halasi és szerbiai diákok részvételével
Közélet

Uniós pályázat halasi és szerbiai diákok részvételével

Egy nagy volumenű projektben vesznek részt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Vári Szabó István Szakképző Iskolájának és Kollégiumának diákjai, pedagógusai. A határon átnyúló IPA pályázatban több, mint 99.000 euros összeget nyert el a halasi intézmény a sombori Srednja Ekonomska Skolaval közösen.

A „Youth-together - HUSRB/1602/32/0085" jelzésű,  „Az ifjúság határon átnyúló együttműködése és jó gyakorlatainak cseréje a természetvédelem, az egészséges életmód, a kulturális örökség és az idegenforgalom előmozdítása terén" elnevezésű pályázatban a két iskola közösen nyert támogatást. Középpontban a fiatalok együttműködése, a természet védelme, az egészséges életmód, az egymás kultúrájának megismerése, valamint a turizmus határokon átívelő kiterjesztése szerepel. A projekt 2018. március 1. és 2019. február 28 között valósul meg.

- A kulturális, környezetvédelmi és sport programokban való részvétel által a fiatalok tudatára ébredhetnek a kulturális örökség megőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy nagyobb tudatosságot kell kialakítani a környezet megóvására egy fejlett felelősség érzettel. Ezáltal a fiatalok kifejleszthetik magukban azt a készséget és képességet, hogy alkalmazkodni tudjanak különböző társadalmi és kulturális helyzetekhez. A két partneriskola diákjai közötti együttműködés rámutat az előítéletes gondolkodás okozta károkra - mondta el kérdésünkre Szabó Edina, igazgatónő.

Projektben vállalt feladatok:

- Középiskolás fiatalok előítéletes gondolkodásáról készített felmérés
- A határvidéken élő fiatalok szükségleteinek és problémáinak témakörében tartott fórum
- Kultúrák közötti csereprogram Magyarországon és Szerbiában
- Műhely-foglalkozások/Munkaértekezlet
- Fiatalok táborozása
- Kerekasztal létrehozása az együttműködés témakörében a határvidéken élő fiatalok számára

A pályázat teljes költsége 116.903,25 euro, ebből az Európai Uniós hozzájárulás (IPA): 99.367,76 euro.