Várja a látogatókat a városházi kilátó
Közélet

Várja a látogatókat a városházi kilátó

A turisztikai fejlesztés a TOP-1.2.1-15-BK1-2016-00004 azonosítószámú „A kiskunhalasi városháza tornyának kilátó céljára történő hasznosítása” című projekt a Széchényi 2020 program keretében, közel 100 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívása keretében valósul meg.

A projektnek köszönhetően városvezetés és a lakosság régen dédelgetett álma vált valóra. A hosszú várakozás, mely alatt a műemléki védettség alatt álló épület tornyának felújítása megvalósult, meghozta az eredményét. A toronybelső megújult, megtelt látványos plakátokkal, érdekes információkkal, interaktív, ismeretterjesztő játékokkal, nem beszélve a 26 méteres magasságból elénk táruló kilátásról, mely mostantól mindenki számára megcsodálható-hangzott el a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartott tájékoztatón, melyen részt vett Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Vedelek Norbert a Megyei Közgyűlés alelnöke, Fülöp Róbert Kiskunhalas város polgármestere valamint a kiállítás két kurátora Szabóné Bognár Anikó és Dr. Végh Katalin.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő elmondta, Kiskunhalason olyan turisztikai fejlesztéseknek lehetünk szemtanúi, amely egy új irányt ad a városnak. Folyamatban van a Csetényi Park Látogatóközpont kialakítása, hamarosan megkezdődhet a gyógyfürdő fejlesztése, valamint a Belgrád-Budapest vasútvonal építése és a logisztikai központ kialakítása. Mindez azt jelenti, hogy mind turisztikai, mind pedig gazdasági potenciál van a térségben.

Vedelek Norbert a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke gratulált a kiskunhalasi városvezetésnek, mint fogalmazott, milliárdos nagyságrendű fejlesztések vannak folyamatban, a város turisztikai vonzerejét a csipke, a fürdő és a múzeum mellett nagyban növeli majd a panorámatorony.

Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere elmondta, közel tíz évvel ezelőtt járt Szabadkán, Kiskunhalas testvérvárosában, ahol szintén van egy városházi kilátó. A panorámát látva fogalmazódott meg az a gondolat, amelynek, a tervezése és a forrás előteremtése 2017-ben megkezdődhetett Kiskunhalason. A polgármester bízik abban, hogy sokan örömmel nézik meg a kiállítást, játszanak az interaktív játékokkal, és ami nagyon fontos, megnézik milyen szép is városunk 26 méter magasból.

Az ünnepélyes projektzárón hirdették ki a toronykilátóval kapcsolatban kiírt fotópályázat győzteseit. A zsűri tagjai Babud László okleveles építőmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, Ferincz János fotográfus, Kiss Renáta önkormányzati megbízott, a fotópályázat megálmodója, Kollarics Gábor - gimnáziumi tanár és Kovács Iván a Halasi Média és Kultúra Kft. főszerkesztője az alábbi döntést hozták:

Épített értékeink kategória:

1.         Szabó Edina – A mi kis bolygónk

2.         Tóth-Piusz István – Toronytükör

3.         Mókus Anita – Semmelweis téri szökőkútról készített képe

Események kategória:

1.         Kis Csaba – Szüreti felvonulás

2.         Szabó Edina – Karácsonyra várva

Magasból kategória:

1.         Kosár Csaba – Sóstóról készített panorámaképe

2.         Kosár Csaba – Sóstói naplementét megörökítő képe

3.         Jákob Klára – Templom a magasból

Természeti értékeink kategória:

1.         Eipl Bernadett – Őszi gesztenyefasor

2.         Eipl Bernadett – Utolsó fény

3.         Czinege Bea – Sóstói csónakkikötőről készített képe

A zsűri kiválasztott egy különdíjast is, Kis Csaba - Háromtavasz című képe kapta ezt az elismerést.

A rendezvény a városházi kilátótorony közös megtekintésével zárult, ezen, részt vehetett az az öt személy is, aki egy Facebookon meghirdetett játék nyertese volt.

A nyitva tartással, jegyváltással kapcsolatos információk a www.kiskunhalas.hu és a www.thormajanosmuzeum.hu weboldalakon érhetők el, valamint a Panorámatorony Facebook és Instagram oldalán is érdemes nyomon követni az aktualitásokat.