Zenés műsor lámpás felvonulással
Közélet

Zenés műsor lámpás felvonulással

Szent Mártonra emlékeztek ma este a halasi városközpontban. A Halasi Média és Kultúra Kft. munkatársai a mozi előtt zenés műsorral várták a résztvevőket.

A Bethlen Gábor téren a Szent József Katolikus Általános Iskola és a Felsővárosi Általános Iskola pedagógusai és kisdiákjai zenéltek és énekeltek az összegyűlt sokaságnak.

A Márton nap a néphagyomány szerint az éves gazdasági munkák lezárásának ideje is, egyben a téli pihenés időszaka. Ilyenkor vágták le a hízott libákat és az újbort is ekkor ízlelték meg először. Szent Mártonnak igen érdekes története van. A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született. A római császár katonájaként szolgáló ifjú Márton egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva odaadta köpönyegét egy nélkülöző koldusnak.

Éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában, Márton ettől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák születtek, püspökké is akarták szentelni. Márton rendkívül szerény ember volt, elbújt egy liba ólban, a szárnyasok azonban olyan hangosan gágogtak, hogy a tisztelői megtalálták és Tour püspökévé szentelték.

A Márton nap a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett, ráadásul ilyenkor fizették ki az éves bérleteket, járandóságokat, gyakran természetben, például liba formájában. Az ünneplők lámpásokkal a kézben járták körbe a halasi főteret, ez is Szent Márton emlékét hivatott őrizni, és a jó cselekedeteket jelképező fényt juttatták el így mindenkihez. A szervezők forró teával várták a rendezvény résztvevőit a Zenepavilonnál.

fotók: Anda Péter