A pánsíp vonzásában
Kultúra

A pánsíp vonzásában

Nemzetközileg elismert művésszel találkozhatott a Forrás-Új Tükör Klub közönsége június 11-én. A Közösségek Házában tartott zenés-beszélgetős esten Szabó István élettörténetével és zenéjével ismerkedhettek meg a jelenlevők. A programot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte. A rendezvény házigazdájaként Király Gábor kérdezte a pánsípművészt.

Szabó István zongorán játszott, majd a honvédségnél klarinétozott, szaxofonozott. Elvégezte fuvola szakon a Zeneakadémiát. Játszott a Béke Kupolában, a régi Thália Színházban és az Emkében, Budapesten, továbbá a Balatonnál.

Azután külföldre utazott, turnézott, svéd állampolgár lett. Ott ismerkedett meg a pánsíppal. Két évig Vangelis szólistája volt. Nemzetközi szinten most már a TOP 3-ban szerepel. Ezúttal a kiskunhalasiaknak mutatta be a pánsípot.

- Görög mitológiai hangszer, templomokban lehet látni. Főleg művészeti alkotásokon, de angyalkák fújják. Ez egy szimplasoros pánsíp, tehát nem olyan, mint amit a vásárokban és az utcán fújnak a peruiak. Most már negyven éve, hogy kapcsolatba kerültem ezzel a hangszerrel – mondta Szabó István. - Svédországban éltem harmincöt évig, zenekarvezető voltam, és otthagytam mindent a pánsípért. Elkezdtem komolyan foglalkozni vele. Sikerült Genfbe felvételt nyernem a főiskolára. Elvégeztem, azóta csak ezzel foglalkozom. A legszívesebben klasszikus zenét játszom, de szórakoztató muzsika is repertoáron van. Morricone például nagyon populáris és népszerű. Szereti a közönség.

Szabó Istvánnal készített hosszabb interjúnkat a Halasi Tükör hetilap június 19-i számában olvashatják.

fotók: Anda Péter