Álmok hímzett szövete
Kultúra

Álmok hímzett szövete

B. Boros Ilona művészetével ismerkedhettek meg mindazok, akik részt vettek kiskunhalasi kiállításának megnyitóján július 3-án. Köszöntőt mondott Fülöp Róbert, városunk és Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere. A kiállítást N. Kovács Zita művészettörténész nyitotta meg.

A házigazda múzeum nevében Szakál Aurél igazgató üdvözölte a megjelenteket. Fülöp Róbert polgármester beszédében kiemelte, a múzeumban rendre olyan kincsekre találni, melyek értékesek. Örömét fejezte ki, hogy Kiskunhalas együtt tud működni szomszéd településekkel, most Kecellel.

Az ottani városvezető, Haszilló Ferenc is szólt a megjelentekhez. Elmondta, tanítványa volt Ica néninek. Tőle tanult batikolni. Úgy érzi, ez a kiállítás egy gyöngyszem lehet településük díszpolgárának életében. B. Boros Ilonától megtudtuk, nagyon szereti az angyalka motívumokat. Alkotásain anya-gyerek és képzeletbeli lények is gyakran szerepelnek.

A kiállítás megnyitójának napján B. Boros Ilona impozáns albumát is bemutatták az érdeklődőknek. Ez a több mint 100 oldalas könyv ismerteti Ilona életútját, művészetét és alkotásainak műjegyzékét, majd a kötet támogatóinak listáját. N. Kovács Zita szerint a textilművész alkotásai: hímzett kárpitjai, textilmunkái, zománcai egy ősi, archaikus közösségi tudás emlékeinek, az őszinte gyermeki gondolat és képzelet szuggesztív látványának különös levegőjét árasztják. A művészettörténész úgy fogalmazott, frissessége, szemléleti szabadsága, elfogulatlansága miatt művészete szinte társtalan a magyar textilművészetben. Képei önálló gondolathordozóvá válnak.

A tárlat kurátora: Szabóné Biacs Ildikó és Szakál Aurél. A kiállítás szeptember 27-ig látogatható a Thorma János Múzeumban.

További részletek az eseményről a Halas TV Kultúrkép műsorában és a Halasi Tükör hetilap július 15-i számában.