Interetno - nemzetközi tánckavalkád Halason
Kultúra

Interetno - nemzetközi tánckavalkád Halason

Maláj dobosok, bolíviai, kolumbiai, valamint orosz zenészek, táncosok és énekesek teremtettek csütörtök este fesztiválhangulatot Halas főterén. A Szabadkai Interetno Fesztivál résztvevői közül idén is több nemzet képviselői látogattak el Halasra. A közönség a kikapcsolódás mellett betekintést nyerhetett a távoli országok kultúrájába.

Pár óra erejéig nemzetközi színtérré vált Halas központja. Négy nemzet hat tánccsoportja látogatott el a városba. Az eseményt Fülöp Róbert polgármester nyitotta meg. A városvezető beszédében hangsúlyozta a külkapcsolatok fontosságát, Halas és Szabadka barátságát és jó lehetőségnek tartja, hogy itt helyben láthatjuk ezeknek a távoli országoknak a művészeit. Kuris István László önkormányzati képviselő is évről évre figyelemmel kíséri a fesztivált, Hegedűs Ildikó diákpolgármesterrel a város ajándékát adta át a fellépő csoportok vezetőinek.

A fellépések sorát a Malajziából érkezett Orang Orang Dobszínház kezdte. Szinte az egész tér lüktetett, amikor megszólaltak az ünnepi dobok. A csapat egy szám erejéig még a közönség pár tagját is bevonta a produkcióba. A dobszínház tagjai a tradíciókat ötvözik a saját stílusukkal, ezáltal teremtve egy új előadóművészeti műfajt.

A „Vesennie Zori” vagyis a Tavaszi hajnalok együttes Voronyezből érkezett. A nagy múltú orosz csoport bemutatói sokoldalúak. A repertoár tartalmazza az orosz populáris dalokat, az ország híres zeneszerzőinek dalait, a rituális kompozíciókat, a lírai körtáncokat és a merész táncokat is.

Latinos temperamentummal érkezett Bolíviából a Ballet Folclórico de la Universidad Catolica Boliviana, vagyis a Bolíviai szent Pál Katolikus Egyetem Néptánc Csoportja, ahogy ők mondják népi balettje. A csoport már bejárta egész Dél-Amerikát, több Európai országban is megmutatták táncaikat és most a halasi közönség elismerését is kivívták.

A Krasznodarból érkezett Tanok néptáncegyüttes is színes programot mutatott be Halas főterén. A Kubán kozák kultúrából hoztak egy kis ízelítőt. A gyors táncok, a szablyák és lándzsák használata, a népviseletek szinte színházi attrakcióvá teszik a csoport műsorát. Az együttes egy meglepetés produkcióval is készült, a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt énekelték el magyar nyelven. a közönség pedig óriási tapssal hálálta meg ezt a gesztust.

A Kazbek kaukázusi táncegyüttes a nemzetközi versenyekről, művészi fesztiválokról sorra hozza el a díjakat, Halasra is magas színvonalú műsorral, látványos öltözékekkel érkeztek.

Már besötétedett Halas központjában mire a Kolumbiából érkezett El  Colombiano Táncsoport a közönség elé lépett. A csoport célja, hogy népszerűsítse Kolumbia kultúráját, hagyományait.

Az est házigazdája Juhász Gábor a három és fél órás program végén megkérdezte a közönségtől, hogy jövőre legyen-e folytatás. A válasz hatalmas igen volt. Fülöp Róbert polgármester is azt mondta: azon lesznek, hogy a Szabadkai Interetno Fesztivál fellépői közül egy év múlva is érkezzenek csoportok Halas főterére.

fotók: Jákob Klára, Szőri Attila