Karácsonyi vándor
Kultúra

Karácsonyi vándor

Nemzetközi utazásai után Magyarországon jár közönségtalálkozókra az adventi időszakban Lackfi János. Kiskunhalasi előadói estjét december 4-én tartotta a Martonosi Pál Városi Könyvtárban, a Pásztortűz Egyesület szervezésében. 

A program a Karácsonyi vándorok címet kapta, mely Lackfi János egyik kötetének címe. Az író, költő, műfordító az elmúlt idők terméséből olvasott fel és sztorizott. - Mindig az írásaimat viszem. Mindig azokat próbálom körbemesélni. Ahogy Gryllus Dani barátom mondja: stand upolni. Átalakítani valami megéltté, életvidámmá, talán izgalmassá, sokrétűvé. Jövök, megyek a könyveimmel. Nemrég Ausztráliában jártam, azelőtt Vietnámban megjelent vietnámiul egy könyvem. Tényleg izgalmas dolgok ezek. A nemzetközi utazások végével itthon elég sok szereplés van még a karácsonyt megelőző egy hétig. 

Az esten szó volt gyerekekről, felnőttekről, családokról. A közönségtalálkozón több generáció képviselői vettek részt. Ki-ki találhatott olyan momentumot a programon, mely adott életszakaszára jellemző. - Nincs új a Nap alatt nyilvánvalóan. Ugyanazok a szerelmek, bántások, harcok, társkapcsolati problémák, csetepaték, társadalmi elégedetlenségek vannak. Meg kell próbálni olyan nézőpontot találni, aminek alapján kicsit meghökken az olvasó és azt mondja, jé, erre már én is gondoltam, de így talán még nem. Lackfi Jánossal készített interjúnkat a Halasi Tükör december 12-i lapszámában olvashatják.