Kreatív ötletek szalmával
Kultúra

Kreatív ötletek szalmával

Losoncz Lászlóné gyerekkorában tanulta meg, hogyan lehet szalmából díszeket készíteni. Az elmúlt harminc évben gyakorolta, fejlesztette tudását. Alkotásaival sokaknak okoz örömet. Az ünnepekre saját dekorációval készül.

- Hogyan kezdődött a szalmadíszek készítése?

- Gyerekkoromra vezethető vissza. A szüleimtől tanultam a technikáját. Felnőttként Tompáról dolgoztam be Kiskunhalasra, a Csipkeházba, a háziipari szövetkezetnek. Harminc éve kezdtem el újra szalmázni.

- Milyen alapanyag szükségeltetik hozzá?

- Csak búzaszalmával lehet dolgozni. Aratás előtt szoktuk leszedni, majd megtisztítani a levelektől. Régen saját tulajdona volt mindenkinek, most a földdel rendelkezőket kell megkérni, engedjék meg, hogy bemenjünk a búzatáblába. Nekem Csanádi Lajos úr, a Halas és Környéke Gazdakör elnöke szokta megmondani, hol van olyan búzatábla, ahonnan hozhatunk. Oda szoktunk menni érte a párommal. Hajnalban szedjük, amikor harmatos, akkor nem törik, majd szárítjuk a hobbitelken. Később osztályozzuk a szálakat, melyik mire jó. Munka előtt langyos vízbe teszem a szalmát annyi időre, míg megpuhul. Utána lehet vele dolgozni. Ha nagyon sárga a szál, akkor a megfelelő módon ki kell fehéríteni.

- Hogyan, milyen úton-módon készülnek az alkotások?

- Saját ötletek és kész művek alapján. Inspiráló lehet Tüskés Tünde Búzaszívek, kalászvirágok című könyve. Ez a kötet a szalmafonást mutatja be kezdőknek és haladóknak. Én haladóként mindig mondom, hogy tovább kellene adni a tudást, de most sajnos nem lehet sehova se menni.

A teljes interjút a Halasi Tükör hetilap december 2-i számában olvashatják.