Meseországon át a valóságig
Kultúra

Meseországon át a valóságig

Dr. Bognár Zoltán középiskolai tanár nyitotta meg május 9-én Fórizs Antal kiállítását. A kiskunhalasi kötődésű alkotó grafikáit mutatja be a Közösségek Házában. Csoportos tárlatokon részt vett már, önállóan viszont most jelentkezik először gyűjteményes anyaggal. A programot a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezte.

Dr. Bognár Zoltán nyitotta meg Fórizs Antal első önálló kiállítását. Azt kívánta, hogy a látogatókat járja át a felfedezés bizsergető öröme.

- Újabb halasi alkotó kapott bemutatkozási lehetőséget. Fórizs Antal erőteljes képi világot teremtő művész – hangsúlyozta beszédében. - Számára az alkotás intellektuális kaland, szabadidejében műveli. Lényegnek tartja, hogy a képek valamit mondjanak, hatást keltsenek. Jó ötletek és rajzi igényesség jellemzi a kiállítót – tette hozzá.

Fórizs Antal érettségi után napközis nevelőként a gyerekeknek rengeteget rajzolt. Felsőfokú tanulmányait később Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán folytatta. Diploma után Kiskunhalason, az alsóvárosi iskolában helyezkedett el pedagógusként. Jelenleg Szegeden él és dolgozik, de családi kötődése révén rendszeresen jön Kiskunhalasra.  

- A diákok kérték, hogy rajzoljam le kedvenc mesefiguráikat, az általuk kitalált hősöket. Én szívesen megtettem. A játékosság végigkíséri az ember életét. Rengeteg vonal volt a kezemben. Rotring csőtollal nagyon szépen lehet rajzolni, rájöttem. A kiállítás képei művészfilccel készültek, ez oldottabbá teszi az alkotás folyamatát. A tárlatra az elmúlt másfél évtized műveiből merítettem.

Fórizs Antal úgy véli, nem kell félni a fantáziától. Mostanában új kihívások előtt áll művészi téren. Kísérletezik a színekkel, a tónusokkal, a vonalakkal. Teszi mindezt úgy, hogy a grafika keretein belül maradjon.

A művész eddigi legnagyobb sikerét a Küzdelem című alkotásával érte el. A mű 14 évvel ezelőtt elnyerte a Magyar Művelődési Intézet és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nívódíját. Ez a kép is megtekinthető most Kiskunhalason. A tárlat anyagát Bródi Mária körültekintéssel helyezte el a falakon a Közösségek Házában.

Fotók: Anda Péter

Még több cikk

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista

Vasárnapi dallista