Mesterségek (galéria)
Kultúra

Mesterségek (galéria)

A Csipkeházba várták június 29-én kiállítás-megnyitóra a kiskunhalasi közönséget. Hornok Magdolna mutatja be mesterségeket ábrázoló képeit. A festőművésznő nyerte a Berki Viola Közalapítvány legutóbbi pályázatát, melynek köszönhetően a helyi érdeklődők is megtekinthetik tárlatát.

A megjelenteket Bakos László műsorvezető és Karsai Zsuzsanna köszöntötte. A Berki Viola Közalapítvány kuratóriumi elnöke méltatta elsőként Ruzsa Ferencné Hornok Magdolnát.

- A mostani kiállító a tavalyi év pályázatának nyertese. A kuratórium az ő festményeit tartotta legérdemesebbnek az első helyezésre. A mesterek munkáit eredeti környezetben valóságos személyekkel csodálhatjuk meg – mondta.

A város nevében Fülöp Róbert üdvözölte a közönséget. Ismertette, nyolc pályázó közül választotta ki a kuratórium Hornok Magdolna műveit.

- Cél, hogy forogjon a városban a művészi élet, hogy ismerjük meg egymást jobban. Fontos az is, hogy olyan alkotók kerüljenek reflektorfénybe, akik egyéb alkalmakkor nem. Az önkormányzat azon dolgozik, hogy Berki Viola művészetét, emlékét méltó módon ápolja – hangsúlyozta a polgármester.

A kiállítást Balázs Mónika Csilla nyitotta meg. A Zsámbéki Művelődési Intézet és Könyvtár intézményvezetője nyílt és kedves személyiségnek nevezte Hornok Magdolnát, akinek településükön volt már tárlata.

- Az értékmegőrzés a célja. A világ eldugott zugaiban is megjeleníti a mesterségeket. Eltökélt, elszánt, szenvedélyes és következetes alkotó. Bepillantást enged értékrendjébe, mely a hagyományok tiszteletéről szól – mutatott rá beszédében.

A rendezvényen a művész is köszöntötte a megjelenteket. Megtudtuk róla, hogy az alkotás iránti vágy, az önmegvalósítás már gyermekkorában felszínre tört. Felnőttként megvalósítja művészi elképzeléseit.

- Igyekszem megörökíteni mindazt, ami megragad ebből a csodálatos világból. Csodálom és tisztelem az egyszerű vidéki embereket, akik képesek a mesterségüket művészi fokon végezni. Szándékom, hogy felkutatom a Magyarországon még élő és dolgozó ezen mestereket – fogalmazott.

A rendezvényen közreműködött Beke Anna énekkel és Sztanik Kíra szavalattal.