Nehéz Fiúk a Filharmónián
Kultúra

Nehéz Fiúk a Filharmónián

A Heavy Brass Guys Tuba Quartet – Nehéz Fiúk Tubakvártett adott koncertet február 7-én a Városi Filmszínházban. A rendhagyó órába ágyazott hangversenyre a Filharmónia-sorozaton belül került sor a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. szervezésében.

A Heavy Brass Guys Tuba Quartet egy vidám csapat. Azt hirdetik magukról, hogy semmit nem vesznek komolyan, mert ha négy tubás négy tubán komolyan játszik az komolytalan.

- Mi elsősorban barátok vagyunk. A tubának köszönhetjük, hogy megismerhettük egymást. Szeretünk együtt muzsikálni, és olyan örömök érnek bennünket együtt-játékunk során, melyet nyugodtan nevezhetünk kiteljesedésnek. Ezt az örömteli játékot szeretnénk bemutatni – tudtuk meg az együttesről.

A Filharmónia-koncert előtt vezetőjük, Adamik Gábor nyilatkozott a Halasmédiának. Elmondta, a zenészek pedagógusok is. Fontosnak tartják, hogy a klasszikus zene szeretete a mai fiatalok szívéhez és lelkéhez elérjen úgy, mint régebben is történt.

- Tizenkét évvel ezelőtt alakult együttesünk. Számunkra ez mindenképpen egy hiánypótló kezdeményezés, mert eddig tubanégyes Magyarországon nem működött. Felmerült bennünk az az igény, hogy a tuba sokoldalúságát kvartetten keresztül bemutassuk a szélesebb közönségnek. Ugyanolyan virtuózan, gyorsan, halkan, lassan lehet játszani ezen a hangszeren, mint bármely másikon. Ez tulajdonképpen csak képzés kérdése. Elsősorban az a célunk, hogy szórakoztassunk és neveljünk is vele. Alapvetően klasszikus zenei átirataink vannak. Hála Istennek, van egy nagyon jó házi hangszerelőnk, aki rendszeresen készít számunkra ilyeneket. Az ifjúsági hangversenyen is lehet hallani, hogy milyen széles palettával rendelkezünk.

fotók: Anda Péter

Még több cikk

Kedvence a szecesszió

Kedvence a szecesszió

Tündérkert és lakói

Tündérkert és lakói